“Формула 1” као некада

Дејан Марић
“Формула 1” као некада

ПАРИЗ - Уводних седам трка сезоне “формуле 1” понудиле су нам прегршт узбуђења, подсјетивши нас на славне дане најбржег циркуса и подвиге асова попут Хуана Мануела Фанђе, Алберта Аскарија, Џима Кларка, Џекија Стјуарта, Никија Лауде, Алана Проста, Ајртона Сене...

Перјаница аутомобилизма већ дуго је у кризи. Њој је знатно допринијела доминација Мерцедеса у хибридној ери, током које су “мечке” освојиле 14 од могућих 14 титула.

Па ипак, нова кампања је донијела заокрет. Ред Бул се опасно приближио шампионима, чак их и престигао. То је вратило неизвјесност на писте, на којима смо гледали престизања, возачке бравуре, али и грешке. Посебан шмек кампањи дале су стратешке минијатуре два најбоља тима, које су неријетко и одлучивале побједника.

Управо то се догодило претходног викенда у Прованси, гдје смо свједочили једној од најбољих трка годинама уназад. Битка у Кастелеу је имала све елементе холивудског трилера. Почела је грешком освајача пол-позиције Макса Ферстапена. Наставила се киксом Мерцедесових тактичара, који су прекасним позивом Луиса Хамилтона у бокс омогућиле Холанђанину да изађе испред Британца. И када су многи помислили да је то то, “бикови” су повукли храбар потез позвавши лидера на другу замјену гума.

Ферстапен се вратио на писту као четврти, тимски колега Серхио Перес му није правио проблем. Потом је обишао другог адута “стријела” Валтерија Ботаса и кренуо у потјеру за Хамилтоном, којег је у кулминацији трке стигао и престигао два круга прије краја.

- Трка је била фантастична, истинско оличење “формуле 1”. Видјели смо људску и стратешку страну спорта у пуном сјају - анализирао је чувени Рос Брон, управљачки директор Ф1.

Након седам трка, дакле, имамо отворени бој “бикова” и “стријела”, односно Ферстапена и Хамилтона. И зато сви с нестрпљењем очекујемо нови окршај шампиона и изазивача, који је на програму за викенд.

“Биковска” хармонија

Један од разлога зашто је Ред Бул у трци за титулу је и хармонија међу возачима Максом Ферстапеном и Серхиом Пересом. То се најбоље видјело у Француској, гдје се популарни Чеко склонио са стазе Максу, који је био на новијим гумама. Холанђанин му је путем тимског радија захвалио на томе, на шта је Мексиканац одговорио поруком да заједно крену у јуриш на “мерцедесе”, који су у том тренутку били испред њих.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана