Формула 1 има новог лидера, Ферстапен преузео врх

Agencije
Foto: Agencije

Актуелни свјетски шампион Формуле 1 Макс Ферстапен преузео је вођство у поретку за ову сезону пошто је данас славио на трци за Велику награду Шпаније у Барселони.

Возач Ред Була је на шестој станици Свјетског шампионата на стази Каталуња стигао до четврте побједе ове сезоне а треће заредом. За Низозмеца је ово био 24. тријумф у каријери, а до њега је доша прије свега због одустајања возача Ферарија Шарла Леклера.

Славље Ред Була употпунио је Серхио Перес освојивши друго мјесто испред Џорџа Расела (Мерцедес) и Карлоса Саинца (Ферари). Пети на циљ је стигао седмоструки шампион свијета Луис Хамилтон (Мерцедес).

Леклер је био тај који је од старта трке одржавао вођство и повећавао предност у односу на Ферстапена и Расела, да би Низозмеац излетио са стазе у деветом кругу, али је успио да се врати у трку иза Переса. Тимски колега му није пружио никакав отпор када га је сустигао, али Расел јесте. Бранилац титуле је имао проблем и јер му ДРС није функционисао. И док су се њих двојица борили, Леклер је повећавао предност али само до 27. круга када га је издао мотор.

Ферстапен никако није успио да се нађе испред Расела на стази, а борбу са њим је ријешио ранијим одласком у бокс, док је Перес недуго затим рутински успио да се нађе испред возача Мерцедеса.

Низоземац је захваљујући сјајном ритму надокнађивао много времена у односу на водећу двојицу, а вођство је преузео послије њихових одлазака по нове пнеуматике. Када је Макс по трећи пут отишао у бокс тим је Пересу поручио да га пропусти, иако је и сам имао шансу за тријумф, али је он то учинио уз негодовање. "Хвала, друже", проучио му је Ферстапен али је након трке Перес навео да ће обавити интерни разговор поводом свега што се догодило.

Хамилтон је у рано фази трке имао контакт са Кевином Магнусеном (Хас) што га је коштало пробушене гуме и пада на претпосљедње мјесто. Хтио је да се повуче са стазе да би сачувао мотор за наставак сезоне али му је екипа рекла да остане јер има шансе да на крају буде осми.

Два круга прије краја Хамилтон је био на четвртој позицији када је обојици возача Мерцедеса јављено да мало успоре јер постоји шанса да ће се болиди прегријати што је на крају искористио Саинц претекавши га.

Бодове су у Шпанији још су освојили возач Алфа Ромеа Валтери Ботас, Естебан Окон у Алпини узданица Мекларена Ландо Норис те Фернандо Алонсо (Алпина) и Јуки Цунода (Алфа Таури). Наредна трка је у Монте Карлу у недјељу. 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана