ФИФА уводи нове промјене, одлука о офсајду ће бити аутоматизована

ГС
ФИФА уводи нове промјене, одлука о офсајду ће бити аутоматизована

Фудбал се много промијенио у протеклим годинама, а свјетска фудбалска организација ФИФА намјерава направити још једну велику промјену којом жели смањити могућност људске грешке када је ријеч о офсајду.

Шеф ФИФЕ за глобални развој ногомета, Арсен Венгер, жели да одлука о офсајду буде у потпуности аутоматизирана, чиме ће се избацити одлука помоћног судије.

"Постоје многе могућности, засад не смијем говорити о њима, али ће то бити велика еволуција у суђењу. Све се детаљно проучава, а технологија чак може процијенити да ли је ријеч о офсајду или не иако се ради о пет или шест центиметара", рекао је Венгер. 
Тренутне одлуке и правила о офсајду редовно узрокују контроверзе у ногомету, а најновији случај је погодак Француза Килиана Мбапеа против Шпаније у финалу Лиге нација.

Чак ни ВАР није могао ријешити проблем, а Премијер лига сада тестира различите дебљине линија које се повлаче у намјери да оконча контроверзе и дебате.

Циљ ФИФЕ је да има ефикасан алат до 2022. године, који ће омогућити у потпуности аутоматизоване одлуке о офсајду. Након тога ће услиједити тестирања и одобравање технологије 2022. године, што значи да би се могла користити на Свјетском првенству у Катару наредне године.

Промјене се обично одобравају у марту за наредну годину па не би било изненађење ни да се технологија почне користити 2023. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана