ФИФА: Фудбалери могу да мијењају репрезентацију

Г.С.
ФИФА: Фудбалери могу да мијењају репрезентацију

Међународна фудбалска федерација (ФИФА) усвојила је на 70. конгресу ново правило према којем ćе фудбалери моćи да промијене репрезентацију за коју наступају.

На конгресу, који је одржан путем видео-линка, прецизирани су услови када ćе то фудбалери моćи да учине.

Неопходно је да за репрезентацију за коју наступају нису одиграли више од три утакмице, као и да у вријеме наступа на тим утакмицама нису били старији од 21 године.

Један од услова је и да нису наступили на свјетском првенству или на првенству неке од конфедерација, као и да су од посљедњег наступа за репрезентацију прошле најмање три године.

Потребно је и да су у вријеме наступања за садашњу репрезентацију имали држављанство државе за коју желе сада да наступају.

ФИФА је објавила да играч може да се врати наступима за стару репрезентацију у случају да за нову није одиграо ниједан меч.

Промијењен је и критеријум према коме играчи могу да промијене држављанство уколико нису играли за матичну земљу. Уколико се играч пресели у нову државу прије 10. године, онда мора имати пребивалиште у новој земљи најмање три године.

Уколико се преселио између 10. и 18. године мора да живи у новој земљи најмање пет година прије него што испуни критеријум за додјелу пасоша.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана