ФИБА направила преседан: Уводе се три потпуно нова правила

Telegraf
Foto: Ilustracija

Након Евробаскета током којег је било никада више повика на суђење од стране играча и тренера свих репрезентација, ФИБА је одлучила да засједне за сто, иако су њени челници завршног дана у Берлину истакли како арбитри и "нису били толико лоши".

Ипак, поједина правила биће промијењена и адаптирана почевши од 1. октобра 2022. године. Уводе се нове три ставке, које би могле додатно да унаприједе игру и да смање могућност грешке у одсудним моментима.

Прва ставка односи се на челинџ. Наиме, сви тренери ће имати право на један током утакмице када ће моћи да "изазову" одлуку судија и да затраже гледање снимка. Уколико су у праву, одлука ће бити преиначена, а челинџ враћен.

Друга одлука везана је за прекршаје у завршна два минута утакмице. Од сада, више неће бити могуће додијелити неспортску грешку у посљедњих 120 секунди меча, као ни у продужетку, већ ће се то санкционисати на уобичајен начин.

И посљедња ставка односи се на ЛЕД свјетла за обиљежавање терена и реклама. Тиме ФИБА жели додатно да се приближи стандардима које годинама уназад гаји НБА лига.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана