ФИА успорава Мерцедес

Дејан Марић
ФИА успорава Мерцедес

БАРСЕЛОНА - Брутална доминација Мерцедеса у хибридној ери “формуле 1” је, чини се, досадила и Свјетској аутомобилској федерацији (ФИА), која је предложила да од Велике награде Белгије буде укинут популарни “парти мод”.

Ријеч је начину рада мотора који су “стријеле” довеле готово до савршенства. Он се не може користити током цијеле трке, али у току квалификација и те како може. Управо је то сегмент у којем конкуренција нема никакве шансе против шампиона.

Од повратка у најбржи караван Мерцедес је освојио чак 99 пол-позиција и требало би да се деси чудо па да у суботу на “Каталуњи” не оствари јубиларну, 100. рецку. Овом треба додати да је тим из Бреклија остварио и 93 тријумфа, те да је у претходних шест кампања узео и возачку и конструкторску титулу.

Ове године Луис Хамилтон и Валтери Ботас су стартовали први на свим тркама. Нова двострука круна је више него извјесна и промјене су биле неопходне. У ФИА су се на овај корак одлучили, прије свега, како би успорили “стријеле”, али и како би агрегате учинили још поузданијим.

Првак Хамилтон сматра да је ово удар на Мерцедес, али и поручује да ће екипа наставити стазом успјеха.

- Људи у нашем тиму су одрадили сјајан посао са мотором. Овај потез је повучен како би нас успорили. То увијек покушавају и зато нисам изненађен. Не вјерујем ни да ће овог пута успјети - јасан је Луис.

На претходном наступу на Силверстону Ред Бул није могао парирати Мерцедесу у квалификацијима. Међутим, у трци је био бржи. Зато и не чуди што “бикови” задовољно трљају руке.

- У квалификацијама губимо седам десетинки у односу на Мерцедес само због мотора. Зато ћемо и у суботу бити далеко иза. Али, све то би се могло промијенити на Спа-Франкоршампу. То ће бити наша златна прилику за пол-позицију - јасан је савјетник Ред Була Хелмут Марко.

Шеста станица сезоне “формуле 1”, Велика награда Шпаније, на програму је овог викенда на писти “Каталуња”. Почетак трке је у недјељу, од 15.10 часова.

Расел разочаран

 

Није само Мерцедес имао користи од “парти мода”, него и екипе које користе исте агрегате, Рејсинг Поинт и Вилијамс. Тако је Нико Хилкенберг на прошлој трци стартовао као трећи у “розом Мерцедесу”, док су Вилијамси успијевали да буду у златној средини. Од ВН Белгије би се то могло промијенити.

- Бићу разочаран ако се то догоди. Квалификације ти дају прилику да извучеш максимум из болида и тај “парти мод” нам је био од велике помоћи - изјавио је адут Вилијамса Џорџ Расел.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана