Федерер чека 14. трофеј, Новак ће остати на нули

Б92
Федерер чека 14. трофеј, Новак ће остати на нули

Други тенисер свијета Новак Ђоковић не налази су у конкуренцији за традиционалне годишње награде АТП.

Ђоковић, који је 2018. године однио награду за најбољег играча године (ове је то Рафаел Надал, као број 1), такође је био награђен признањем за "повратак године".

Међутим, Новака ове године нема ни у једној конкуренцији мада је могао да се нађе макар у групи оних који се такмиче за награду за фер-плеј која носи име бившег броја један, Швеђанина Стефана Едберга.

Познато је да АТП сваке сезоне додјељује награде најбољима и то тако што у анкети учествују играчи и тренери.

Играчи гласају за награде у категорији повратак године, играч који је највише напрдовао, новајлија сезоне, турнир године и награда за фер-плеј "Стефан Едберг", док тренери бирају најбољег међу њима.

Навијачи по традицији бирају омиљеног тенисера у синглу и дублу, док награде АТП за играча добије добијају аутоматски они који у синглу и дублу заврше сезону као први на свијету, што су у овом случају Рафаел Надал, односно Хуан Себастијан Кабал и Роберт Фарах.

АТП додјељује и хуманитарну награду "Артур Еш", као и "Роман Букман" награду за изузетност новинару који да значајан допринос тениском спорту.

Роџер рекордер, Новак баш ниједном?!

Ипак, интересантан податак представља да Новак Ђоковић откако се такмичи на АТП Туру као професионалац ниједном није био добитник награде за фер-плеј.

Награда која је установљена 1977. године под именом "Награда за спортско понашање", 1996. је преименована у награду "Стефан Едберг" по бившем шведском тенисеру који је пет пута добијао то признање.

Међутим, оно што је услиједило од тада је, слободно се може рећи, "Роџер Федерер награда" јер је Швајцарац од 2004. до 2018. само два пута препуштао ту награду неком другом и то Рафаелу Надалу.

Ђоковић, који је много пута поништавао судијске одлуке на своју штету и понашао се заиста коректно према противницима, ниједном није добио ово признање.

Федерер чека 14. признање, а ове сезоне имаће конкуренцију у Рафаелу Надалу, Доминику Тиму и Дијегу Шварцману.

Кецмановић у борби за новајлију сезоне

Ипак, Србија није без свог представника у трци за награде. У одсуству Новака Ђоковића, ту је млади Миомир Кецмановић који се такмичи за награду "Новајлија године".

Сасвим оправдано, млади тенисер из Београда, који је у августу напунио 20 година, био је веома добар у својој дебитантској сезони коју је завршио као 59. тенисер свијета.

Кецмановић је сезону завршио скором од 24 побједе и 22 пораза, а као круна свега такмичио се и на АТП Некст Ген финалу у Милану у групи од осам најбољих младих тенисера гдје је стигао до полуфинала.

Номинације

Повратак године

Енди Мари
Андреј Рубљов
Жо Вилфред Цонга
Стан Вавринка

Играч који је највише напредовао

Феликс Оже-Алијасим
Матео Беретини
Данил Медведев
Стефанос Циципас

Новајлија године

Феликс Оже-Алијасим
Алехандро Давидович-Фокина
Миомир Кецмановић
Корентан Муте
Алексеј Попирин
Каспер Руд
Јаник Синер
Микаел Имер

"Стефан Едберг" награда

Роџер Федерер
Рафаел Надал
Дијего Шварцман
Доминик Тим

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана