Федерални суд одбацио Ђоковићеву жалбу, Аустралија депортује најбољег тенисера свијета

Агенције
Федерални суд одбацио Ђоковићеву жалбу, Аустралија депортује најбољег тенисера свијета

МЕЛБУРН - Аустралија дефинитивно депортује Новака Ђоковића!

Аустралијски федерални суд подржао укидање визе Ђоковићу.

Најбољи тенисер свијета изгубио је спор на суду против аустралијских власти и дефинитивно ће морати да напусти земљу.

Ђоковићу је у петак поподне други пут поништена виза одлуком министра за имиграције Алекса Хока, а он је покушао на Федералном суду да се избори за останак у земљи и наступ на Аустралијан опену, али је трочлано судско вијеће Федералног суда у Аустралији једногласно донијело одлуку да потврди одлуку имиграционог министра да се Новаку Ђоковићу укине виза за боравак у тој земљи. 

Касније током дана или сутра детаљно ће образложити одлуку.

Српском тенисеру је аутоматски одређена трогодишња забрана уласка у државу, што је предвиђено законима ове земље.

Такођер, Ђоковић ће сам морати да плати све трошкове суђења који ће бити прилично велики након саге која је трајала 11 дана и окончана је мање од 24 часа прије почетка првог Гренд Слем турнира у сезони.

Међутим, то не значи да Ђоковић више никада неће играти на Аустралијан Опену - власти у Аустралији имају право повући ову одлуку и изузети га од забране пред турнир наредне године ако случај етикетирају као онај „изузетних околности“.

То је могуће извести уколико Аустралијанци процијене да је у интересу државе допустити Ђоковићу улазак у Аустралију, а Ђоковић је свакако тенисер који привлачи највише пажње и гледалаца на мечеве.

Очекује се да Ђоковић за неколико сати крене за Србију.

Према посљедњим информацијама репортера РТС-а из Мелбурна, Новак Ђоковић мораће у најкраћем року да напусти Аустралију и очекује се да за Србију крене током вечери по локалном, односно за неколико сати по средњеевропском времену.

На рочишту одржаном током ноћи Ђоковићеви адвокати, на челу са Николасом Вудом, покушали су да погазе аргументе супротне стране и навели да је министар одлуку донио пристрасно и без основа.

Тужилац је тврдио да је српски тенисер опасан по опште добро јер би могао да изазове јачање активности антиваксерских група.

Ђоковић  неће моћи да учествује на првом гренд слему сезоне који почиње сутра на којем је требало да брани титулу и постоји велика вјероватноћа да због тога изгуби прво мјесто на АТП листи.

Деветоструки шампион Аустралијан опена у првом колу је требало да игра са земљаком Миомиром Кецмановићем.

По доласку у Аустралију граничне власти су укинуле визу Новаку, који је шест дана провео у имиграционом притвору, прије него што је судија Ентони Кели поништио ту одлуку и дозволио Ђоковићу да се несметано припрема за Аустралијан опен.

Међутим, потом је министар за имиграције Алекс Хок одлучио да поништи визу српског тенисера, уз образложење да његово присуство може да изазове противљење вакцинацији против ковида 19 у Аустралији.

Ђоковићев правни тим је уложио жалбу на одлуку министра и случај се поново нашао пред судом Викторије, код судије Келија, који је предмет пребацио на Федерални суд.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана