ФБИ покренуо истрагу о погибији Брајанта, хеликоптер летио по магли

Танјуг, Агенције
ФБИ покренуо истрагу о погибији Брајанта, хеликоптер летио по магли

ЛОС АНЂЕЛЕС - ФБИ истражује мјесто несреће на коме се срушио хеликоптер са некадашњим НБА играчем Коби Брајантом, његовом ћерком и још седам особа, рекао је један званичник.

Он је рекао за Си-ен-ен да се тим ФБИ за прикупљање доказа налази на лицу мјеста и да помаже локалним властима у истрази.

Иначе, званичну истрагу води Одбор за безбједност националног саобраћаја и испитује узрок фаталне несреће.

- Временски услови у тренутку лета нису испуњавали минималне стандарде за летења због магле - рекао је портпарол те службе Џош Рубинштајн. Појаснио је да се, када су услови такви, хеликоптерима се не дозвољава да лете.

- Нисмо летјели у недјељу ујутру због лошег времена - рекао је Рубинштајн.

Медији су пренијели да су у недјељу због лоших временских прилика биле приземљене чак и летјелице полиције Лос Анђелеса, задужене за надзор града из ваздуха.

Подаци из контроле лета са аеродрома Бурбанк показују да је пилот хеликоптера контактирао са диспечерима нешто прије десет часова по локалном времену. Додаје се и да се хеликоптер у 9.40 окренуо ка југу, према брдовитом предјелу, кружио и потом пао пет минута касније.

Када је хеликоптер пао, избио је пожар. Шеф ватрогасаца Лос Анђелеса казао је да се несрећа догодила око 9.47 часова. Када су полиција и ватрогасци дошли на мјесто трагедије, ватра из хеликоптера се већ ширила.

- Ватру је било тешко угасити због компонентни у хеликоптеру које подржавају горење - додао је он.

О паду летјелице је полицију обавијестила група бициклиста која је примијетила дим.

Подаци са сервиса за праћење летова указују да је хеликоптер наишао на проблеме током лета изнад Зоолошког врта у Лос Анђелесу и да је потом кружио на ниској висини, док су се временске прилике погоршавале.

- Релативна влажност ваздуха била је 100 одсто, што значи да је ваздух био као супа - рекао је метереолог Си-ен-ена Мајкл Гај.

Оно што је додатно отежало видљивост, јесте загађење и честице које су се појавиле у ваздуху усљед дивљих пожара у Калифорнији,.

У иницијалним извјештајима је навођено да је петоро особа било у хеликоптеру, да би затим из полиције саопштено да је у паду летјелице страдало деветоро.

Потврђено је да су животе изгубили Коби Брајант, његова ћерка Ђијана, тренер бејзбола Џон Алтобели, његова супруга Кери и ћерка Алиса, те кошаркашки тренер Кристина Мосер.

Хиљаде навијача одају почаст испред "Стејплс Центра", дома Лејкерса за које је играо Брајант.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана