Европска суперлига потпалиће медијски рат око права преноса

Срна
Европска суперлига потпалиће медијски рат око права преноса

ЊУЈОРК - Стриминг гиганти могли би да буду највећи добитници од расцепа у елитном фудбалу, пошто се "отцијепљена" Европска суперлига (ЕСЛ) додворава емитерима како би по гледаности конкурисала УЕФА-иној Лиги шампиона, оцијењује америчка тв станица ЦНБЦ.


Дванаест најбогатијих европских фудбалских клубова уписани су као оснивачи нове лиге, која ће бити финансирана задуживањем у износу од 6,0 милијарди долара код ЈПМорган банке.

Борба за моћ која се одвија у европском фудбалу, и која је наишла на опште критике међу бившим играчима, стручњацима и политичарима, сада би могла да преобликује и уговоре о правима преноса мечева који подупиру ову индустрију вриједну више милијарди долара, наводи се у прилогу ЦНБЦ.

„Публике се смањује, права се смањују и морало се нешто предузети", рекао је Флорентино Перез, предсједник Европске суперлиге и предсједник Реал Мадрида, гостујући на једној шпанској телевизији.

Додао је да „кад год дођу неке промјене, увијек постоје људи који им се противе, а ми ово чинимо да бисмо спасили фудбал у овом критичном тренутку", чиме је, по оцијени ЦНБЦ-а, "бацио у лице рукавицу" по питању које би могло да прерасте у дугу и сложену битку око права емитовања.

УЕФА узима скоро четири милијарде долара годишње од медијских права преноса са свих њених такмичења, према њеном најновијем финансијском извјештају. Права емитовања чинила су више од 85 посто њених укупних прихода, затим комерцијална права (12,8%) и продаја улазница (1,3%).

"Борба између УЕФА Лиге шампиона и Европске суперлиге, биће у ствари такмичење за исти телевизијски термин у сриједу увече, у 20:00 часова по европском времену, што ће имати утицај на цијене које су људи спремни да плате", каже Џејмс Волтон, шеф спортске пословне групе у Дилојту.

Према његовим ријечима, „још увијек нико не зна коме ће (ЕСЛ) покушати да прода тв права, али прелиминарна имена која су у ''бубњу'' су неки од оњалн провајдера - Дизни, Амазон и Нетфликс".

Фајненшел Тајмс је извијестио у понедељак да су организатори ЕСЛ-а одржали почетне разговоре са Фејсбуком, Амазоном, Дизнијем и компанијом Скај у власништву Комкаста како би обезбједили емитовање мечева, али без изношења детаља о томе.

Фејсбук се, међутим, огласио објавом да није у преговорима о стицању права емитовање, прениоо је Ројтерс. С друге стране, Амазон је обезбједио ексклузивна права преноса утакмица Лиге шампиона у Италији и Њемачкој од 2021. до 2024. године, а извори ЦНБЦ-а кажу да тренутно није у разговорима са Европском суперлигом.

Други емитери се такође дистанцирају од актуелног сукоба, додаје ЦНБЦ.

Наводи да су из Скај телевизије демантовали да су "укључени у било какве расправе с отцијепљеном Европском суперлигом", те да је британски тв канал БТ Спорт, који је платио 2,2 милијарде долара да би задржао ексклузивна права емитовања Лиге шампиона до 2024, осудио ЕСЛ рекавши да би "отцијепљена група фудбалских клубова могла да поткопа постојеће уговоре и угрози будућност спорта".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана