Енглески клубови спискали 1,2 милијарде евра

Агенције
Енглески клубови спискали 1,2 милијарде евра

Ливерпул - Утакмицом Ливерпула и Норича, која је на распореду вечерас од 21 час, креће нова сезона најскупље фудбалске лиге свијета, енглеског Премијершипа, а прелазни рок за те клубове завршен је синоћ, бар што се тиче долазака играча.

Већ по навици, клубови нису штедјели ни овог љета па су спискали 1,215 милијарди евра на појачања, а предњачила су два манчестерска клуба, Јунајтед и Сити, који су потрошили 159, односно 155 милиона евра на доласке играча. “Црвени ђаволи” већ неколико сезона не боре се за титулу па куповином нових играча желе да врате примат који су имали у ери сер Алекса Фергусона, док се “грађани” не задовољавају титулама националног првака, већ желе да клупске витрине украсе пехаром Лиге шампиона. Повратник у Премијер лигу Астон Вила не жели поново да буде члан Чемпионшипа па је потрошила невјероватних 148 милиона евра, док је иза ње Арсенал са 116,7 милиона и он затвара круг екипа које су потрошиле више од 100 милиона. При том није урачунат наводни трансфер Давида Луиза из Челзија вриједан 8,6 милина евра. Ни екипе иза њих нису имале “змију у џепу” па је Вулверхемптон издвојио 97 милиона европских новчаница за појачања, Евертон 89,5, Лестер 85,1, Вест Хем 79,7, Тотенхем 71, Њукасл 68,4, Брајтон 65,7, Борнмут 56,5... Занимљиво, освајач Лиге шампиона Ливерпул није довео никога осим младог Сета ван ден Берга (17) којег је Јирген Клоп платио Цволеу 1,9 милиона евра.

Када је у питању зарада од продаје играча, свих 20 премијерлигаша сакупило је 530 милиона евра, највише је профитирао Челзи са 120 милиона евра, а највећи дио тога стигао је од Едена Азара који за 100 милиона прешао у Реал Мадрид и за сада је најскупљи трансфер љета. Добро су прошли Лестер (87), Манчестер сити (69), Евертон (67), Кристал Палас (55,7)... Занимљиво је да Манчестер јунајтед, Астон Вила, Брајтон и Шефилд јунајтед нису никога продали, односно њихова зарада је нула евра. Морамо имати у виду да “црвени ђаволи” треба да продају Интеру нападача Ромелуа Лукакуа за 80 милиона евра, а само се чека потврда јер је Лукаку већ у Милану.

Најскупљи фудбалер који је овог љета потписао уговор са клубом из Премијер лиге је репрезентативац Енглеске Хари Мегајвер који игра на позицији штопера и из Лестера је стигао на “Олд Трафорд”, док није било посебно звучних имена као неких ранијих година.

Пет најскупљих

1. Хари Мегвајер 87 (Лестер - Ман. јунајтед)

2. Николас Пепе 80 (Лил - Арсенал)

3. Родри 70 (Атлетико М. - Ман. сити)

4. Жоао Кансело 65 (Јувентус - Ман. сити)

5. Тангај Ндомбеле 60 (Лион - Тотенхем)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана