Двије сезоне искуства примијенити у Минхену

Душан Репија
Двије сезоне искуства примијенити у Минхену

Минхен - Прва утакмица и одмах скоро најтежа могућа. Фудбалери Црвене звезде на отварању групне фазе Лиге шампиона вечерас (21 час) гостују код Бајерна, потајно се надајући репризи неких старих времена, када су баш преко гиганта из Баварске отишли до врха Европе.

Међутим, времена од чувене 1991. године знатно су се промијенила.

Бајерн је и даље ту гдје јесте, увијек легитиман кандидат за трофеје у свим такмичењима у којима наступа, а Звезда је послије година пропадања “зајашила” талас, који је поново враћа међу најбоље клубове Европе.

Друга сезона у низу у Лиги шампиона и претходно једна у Лиги Европе требало би да гарантују одређено искуство, које може да се стекне само играњем против најбољих. Управо је оно било највећи недостатак претходних сезона, када су ривали, нарочито у гостујућим утакмицама, раним головима рушили концепцију Владана Милојевића.

Зато је први задатак на вечерашњем мечу успјешно прегрмјети уводну фазу утакмице, у којој ће домаћи сигурно стиснути свим силама. Додатан проблем за стратега Звезде јесте повреда Милана Родића, који је остао у Београду, те недовољно опорављени Марко Гобељић.

Умјесто стандардног лијевог бека на терен ће вјероватно Жандер, а ако Гобељић не буде спреман, Милош Дегенек ће уз десну аут-линију, а у срце одбране Радован Панков уз Немању Милуновића.

Ни Ричмонд Боаћи није 100 одсто фит, а Томане је суспендован због црвеног картона против Јанг Бојса. Без обзира на то ко истрчи на терен “Алијанц арене” велики изазов биће остварити позитиван резултат, нарочито што Бајерн није отворио сезону на најбољи начин па ће настојати да поправи утисак.

- Знамо какав је Бајерн клуб и колико квалитетан тим има, али нећемо да се предамо. Значи нам што смо прошле сезоне одиграли шест великих утакмица у групи. Кроз мечеве су сазревали и појединци и тим, надам се да смо научили лекцију. Оно што није ваљало требало би да исправимо, а задржимо што је било добро. Надам се најбољем у Лиги шампиона и на стартном мечу у Минхену - рекао је везни фудбалер Душан Јованчић, који је са трибина бодрио Звезду 2007. године у посљедњем окршају ова два клуба, када су Нијемци славили са 3:2 на “Маракани”.

Тешко је наћи слабу тачку Бајерна, али се чини да је то на старту сезоне ипак дефанзивна линија тима. Нико Ковач још није пронашао идеалну четворку испред Мануела Нојера, а вечерас неће бити ни Давида Алабе.

Никлас Зуле и скупо плаћени Тео Ернандез још нису најбоље “кликнули”, па су Баварци само једном на шест мечева сачували своју мрежу. У нападу је ситуација много боља, нарочито након доласка Филипеа Кутиња и Ивана Перишића.

Први је оплеменио, а други убрзао игру, па уз Кингслија Комана и Роберта Левандовског чине сјајну офанзивну линију која притишће противничке дефанзивце свих 90 минута.Такмичење у групи Б отварају Олимпијакос и Тотенхем у 18.55 часова, а дерби вечери и комплетног првог кола свакако је окршај ПСЖ-а и Реал Мадрида.

Парови, група А: Бриж - Галатасарај (18:55), ПСЖ - Реал (21). Група Б: Олимпијакос - Тотенхем (18:55), Бајерн - Црвена звезда (21). Група Ц: Шахтјор - Манчестер сити (21), Динамо З. - Аталанта (21). Група Д: Бајер Л. - Локомотива (21), Атлетико М. - Јувентус (21

 

90

милиона евра вриједност Кутиња, а Звездин цијели тим кошта 57

14

побједа уз један реми у низу има Бајерн у групној фази на домаћем терену

5
пута играли до сада, уз скор 2-1-2

 

Дика: Да покажу ко су

Голман и капитен најславније генерације “црвено-бијелих” која је у историјском двомечу надиграла Бајерн 1991. године Стеван Стојановић сматра да Звезда има шта да покаже.

- Можда неко очекује да тамо будемо аутсајдери, али мислим да Звезда припада Лиги шампиона. И увек може добро да одигра. То је и показала прошле сезоне. Порука играчима је иста као пред Копенхаген, да покажу ко су - рекао је чувени Дика.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана