Душан “Силни” од 50 милиона

Приредио: Душан Репија
Душан “Силни” од 50 милиона

ФИРЕНЦА - Утакмица по утакмица, гол по гол и ето га у самом свјетском врху. Душан Влаховић је фудбалер о коме прича цијела планета, а овај високи нападач игра у животној форми и предмет је многих трансфер спекулација.

Српски ас који лакоћом тресе мреже у Фјорентини и националном тиму према подацима специјализованог сајта “трансфермаркт.де” вриједи округло 50 милиона евра, што је прије само годину и по  било незамисливо. Снажни центарфор крцка већ четврту сезону на “Артемио Франкију”, а од прошле је прва виолина “виоле” иако је мало недостајало да буде послат на позајмицу. И како то обично бива у свијету фудбала, добио је шансу, уграбио је и израстао у једног од најбољих нападача на “чизми”. Зато и не чуди што су челници Фјорентине на све начине покушали да продуже уговор који истиче на љето 2023. године, али су наишли на тврдо. Влаховића и његове заступнике очигледно не интересује новац, јер су му “љубичасти” понудили највећи уговор у историји клуба и неколико пута кориговали понуду, али ни то није било довољно. Разлог је једноставан - Душан “Силни” је прерастао Тоскану и жели да се опроба у амбициознијој средини гдје је императив борба за трофеје. Навијачи Фјорентине су га минулог викенда дочекали на прилично непријатељски начин, није извео ни пенал као што је до сада био случај, али је потом мајсторским ударцем из слободњака ставио тачку на тријумф против Каљарија и натјерао све симпатизере да му се поклоне.

Метеорски успон одразио се и на бројке које вртоглаво расту. Из Партизана је отишао у љето 2018. године за нешто мање од два милиона евра, а данас је та цијена чак 25 пута већа. Сврстава га то на високо 77. мјесто када су у питању сви фудбалери свијета, а на десето ако се гледају само играчи који наступају у Серији А. Током 2021. године урађена су три пресјека за Влаховића, па му је цијена била најприје 25, потом 40, и сада на крају 50 милиона евра. Упоредо са цијеном растао је и голгетерски учинак. Минуле сезоне био је четврти стријелац првенства са 21 голом, а ове је постигао пет на девет мечева.

Све то наводи нас на закључак да ће сљедећа станица двадесетједногодишњака из Београда бити Јувентус, Интер, Реал, Манчестер јунајтед, Пари Сен Жермен, Атлетико, Манчестер сити… Чини се да “пол позицију” држи Јувентус, али то ништа не мора да значи јер постоји доста платежно моћних тимова који могу да издвоје 50 или више милиона како би га привољели своме јату.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана