Ђорди Бертомеу, предсједник елитног европског такмичења: Нема критеријума да Партизан игра ЕЛ

Агенције
Ђорди Бертомеу, предсједник елитног европског такмичења: Нема критеријума да Партизан игра ЕЛ

БАРСЕЛОНА - Први човјек Евролиге Ђорди Бертомеу често је морао да објашњава разлоге зашто су прекинута такмичења у елитном друштву и Еврокупу као и то да остану исти учесници идуће сезоне.

Шпанац је нагласио да уопште није било ријечи о проширењу Евролиге.

– Не. То није било разматрано. Када се сезона прекине, не можеш никога да прогласиш шампионом нити ико испада. Нико није добио награду, нити је ико кажњен. Једноставно, сезона је прекинута због свих поменутих околности. У спортском смислу би била лоша одлука да дође до проширења јер би додатно закомпликовала календар за сљедећу сезону. У сваком погледу би било погрешно проширивати такмичење - рекао је Бертомеу.

Присталице Партизана сматрају да је њихов клуб највише оштећен прекидом Еврокупа, јер су Београђани имали предност домаћег терена до краја такмичења.

- Нису клубови криви за околности које су се догодиле и самим тим им не можемо ускраћивати права. Ко би могао да гарантује да би Партизан или Виртус изборили пласман у Евролигу? Нема критеријума по којим би изабрали Партизан да игра Евролигу наредне сезоне, јер није било могућности да бирамо некога ко не би био шампион на терену. Свих осам тимова имали су подједнаке шансе да се боре за титулу и прекидом сезоне одузета им је могућност за то. Јасно је да је Партизан у посљедње двије године радио озбиљан посао. Нови предсједник клуба објаснио ми је његов план и разумијем фрустрацију коју имају јер је сезона била одлична, а због поменутих околности не могу да остваре зацртане циљеве. Мислим да исти осјећај имају и навијачи Ефеса. Ако се Партизан не одвоји од зацртаног пута Евролиге, сигуран сам да ће доћи до награде - казао је Бертомеу.

Истакао је да ће АБА лига и у наредним годинама имати представника у елитном такмичењу, али то не значи да ће то бити шампион.

- Одувијек смо били јасни. Не можемо бити без представника региона који је произвео толико талената. Сваки регион има своје карактеристике, а овај посједује велику страст према кошарци и зато ћемо увијек имати једног представника овог региона. Услови учешћа у Евролиги су све строжи, јер желимо такмичење на највишем нивоу. Неки клубови у Грчкој, Шпанији и Италији виде да не могу да испуне наше услове. Морамо да будемо селективни. Квалитет није играти добру кошарку само једне сезоне већ добро организовани клуб који има континуитет и стратегију на дуже стазе. Причаћу на примјеру Шпаније. Ту постоје клубови који знају да Евролига није за њих, јер нису у стању да достигну потребне услове. АБА лига ће увијек имати представника. Никада нећу дозволити да АБА лига остане без представника - додао је Бертомеу.

Панатинаикос

Бертомеу вјерује да ће Панатинаикос остати у Евролиги и поред најава о приступу ФИБА Лиги шампиона те да ће Фајнал фор наредне сезоне бити одржан у Келну, док је један од циљева продужетак сарадње са главним спонзором Туркиш ерлајнсом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана