Ђоковићу орден "Никола Тесла": Он је нови српски геније

Танјуг
Ђоковићу орден "Никола Тесла": Он је нови српски геније

ФИЛАДЕЛФИЈА - Најбољи тенисер свијета Новак Ђоковић одликован је орденом Николе Тесле, саопштено је из Теслине научне фондације из САД, коју чине амерички Срби, Американци и обожаваоци српског генија из читавог свијета.

У образложењу које је потписао Никола Лончар, предсједник ТНФ из Филаделфије, наводи се да је Никола Тесла је цијелом свијету донио будућност, а Новак Ђоковић је створио будућност тениса и модерног спорта.

"Новак Ђоковић је нови Никола Тесла и нови српски геније. Својим дјелима уздигао је свјетску јавност, а нас Србе учинио поносним. Ми му се овим орденом захваљујемо и дајемо пуну подршку у његовом спортском, хуманитарним и патриотском раду".

Орден Николе Тесле установљен је у Теслиној научној фондацији прије неколико година као одличје "У духу Николе Тесле" или "Tesla spirit award ".

Како се наводи, повод за додјелу Ордена Николе Тесле најбољем спортисти свијета су непријатна догађања у Аустралији, која су за посљедицу имала понижавање и рушење угледа самог Ђоковића, али и његовог српског народа.

Исказана нетпељивост, а у неким случајевима и мржња према Новаку, произвела је и мржњу према Србима, што не приличи државама и личностима из демократског свијета.

"Никола Тесла и Новак Ђоковић су тијесно повезане личности, јер потичу из српског етноса, јер се као Динарци и Срби физички личе, и јер су, што је за нас у ТНФ било најважније, својим дјелима задивили свијет и показали менталну и духовну снагу српског народа. Тесла и Ђоковић су данас симболи и амбасадори српског народа у свијету", сматра Лончар.

Предсједник ТНФ Србија Зоран Буловић истиче да је према подацима ове српске организације из Филаделфије, српски геније Никола Тесла данас најпознатији и најпопуларнији Србин на свијету са 63 милиона појављивања на интернету и 33 споменика и бисте у 20 држава свијета.

"Новак Ђоковић је уз раме Николе Тесле. Новак је најпопуларнији модерни Србин у свијету, има на интернету 17,3 милиона појављивања, носилац је два велика признања као најбољи тенисер на планети земљи и као најбољи свјетски спортиста у 2021. години. У вријеме ових догађања у Аустралији добио је милион нових порука из читавог свијета. Амерички Срби предлажу да се Ђоковићу подигне споменик у Њујорку, поред монуметна Николе Тесле, који је Новак својевремено посјетио", рекао је Лончар.

Теслина научна фондација ће Ђоковићу уручити Орден Николе Тесле првом приликом, када се договори сусрет са најбољим спортистом свијета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана