Ђоковић креће по осму титулу

Агенције
Ђоковић креће по осму титулу

МЕЛБУРН - Најбољи српски тенисер Новак Ђоковић креће у поход на осму титулу на Аустралијен опену гдје је сада већ далеке 2008. године почео да пише историју “бијелог спорта” када је први пут подигао пехар намијењен прваку.

Седмоструки шампион на терен арене “Род Лејвер” изаћи ће око 11 сати, а ривал ће му бити Нијемац Јан-Ленард Штруф против којег је добио оба меча у којима су се састајали, а посљедњи пут било је то на прошлогодишњм Ролан Гаросу. Добру увертиру за турнир у Мелбурну Новак је направио на АТП купу када је славио у свих осам мечева (шест у синглу, два у дублу) док га и много тениски експерти сматрају за првог фаворита. Први гренд слем сезоне освајач 16 гренд слем титула започиње без једног члана стручног штаба и више неће сарађивати са аналитичаром Крегом О'Шенесијем. Аустралијанац је у тиму српског тенисера био од 2017. године, када је све помало изненадила одлука да се он прикључи тиму у којем су још били Андре Агаси и Радек Штепанек. Пред почетак такмичења Ђоковић је био суочен са питањем о томе шта то недостаје младим играчима да би, попут њега, Роџера Федерера и Рафаела Надала коначно стигли до великог пехара на једном од “турнира четворке”.

- Све су ближи и ближи, то је очигледно. Медведев је имао велику борбу против Рафе на УС опену прошле сезоне. Циципас је овде играо полуфинале, Доминик Тим у два финала на Ролан Гаросу, Веома су близу и да кажемо сликовито, на сет су од тога. Једног дана, у блиској будућности, то може да се догоди и то ће се и догодити. Неизбежно је - сматра Ђоковић.

Он се осврнуо и на то шта им још недостаје да би наслиједили чланове “велике тројке” свјетског тениса.

- Шта им недостаје? Не много тога. Имају моћне игре које захтевају велику вештину, а они их имају. Дали су много тога од себе како на терену тако и ван њега. Многи од тих младих тенисера раде напорно, веома су професионални. Истовремено, да би се освојио гренд слем и да би се играло константно добро и било у врху много година, потребно је да играч има ту менталну и емотивну зрелост и искуство, да разуме своје снаге, да се бори са својим страховима, да одржи тај ниво дужи период - казао је Ђоковић.

Он је упоредио те играче са собом, Федерером и Надалом.

- Роџер, Рафа и ја због протеклих десет или 15 година добро знамо шта је потребно на менталном нивоу у тим посебним ситуацијама. То нам даје малу предност. Ипак, све некако мора да остане у равнотежи. Када кажем све мислим на ментално, физичко и емотивно. Потом морате да имате срећу одређеног дана и да се поклопе звезде да бисте освојили гренд слем трофеј. Дефинитивно су гладни успеха, изазивају нас, куцају на наша врата - закључио је Ђоковић.

Остали Срби

Прије Ђоковића на терене је требало да изађу и преостала три српска представника, Филип Крајиновић, Ласло Ђере и Душан Лајовић. Крајиновић је на терену број 12 играо против квалификанта Француза Квентина Халиса, а на терену број 15 састали су се Ђере и Јапанац Ношихито Ишиока, а послије њих Лајовић и Британац Кајл Едмунд. Наградни фонд износи 71 милион аустралијских долара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана