Ђоковић би да игра дуже од Федерера

Агенције
Ђоковић би да игра дуже од Федерера

ЛОНДОН - Завршни турнир у Лондону понудиће још један тениски класик између Новака Ђоковића и Роџера Федерера, 49. по реду, а поред бројних рекорда у власништву швајцарског тенисера, српски ас би волио да надмаши и Роџерову дуговјечност.

Федерер је најстарији освајач гренд слема, као и најстарији најбољи тенисер свијета. Током каријере освојио је рекордних 20 титула на највећим турнирима, четири више од Ђоковића, који је шест година млађи. 

Иако је у августу напунио 38 година, мало је оних који се могу усудити да кажу како више неће освојити ниједну гренд слем титулу, поготово након посљедњег финала Вимблдона, када је Ђоковић “ископао” побједу послије велике борбе у пет маратонских сетова.

Тренутно други тенисер свијета пред собом има још доста циљева до краја каријере, али на крају, када се буду сводили рачуни, волио би да надмаши и трајање Роџерове каријере.

- Поставио је толико рекорда и тешко је изабрати један који бих волео да надмашим. Волео бих дуго да играм тенис. Не знам тачно колико, али желим да потраје, тако да се надам да ћете ме гледати још много година - рекао је Ђоковић.

Занимљиво ће бити видјети како ће се развијати трка у броју седмица проведених на првом мјесту АТП листе. Када је у понедјељак морао да препусти трон Рафаелу Надалу, Новак се зауставио на 275. седмици на челу каравана.

Другопласирани Пит Сампрас блиставу каријеру завршио је са 286, а рекордер Федерер има 310, што је вјероватно и коначан број, јер ће Швајцарац прије покушати да се бори за барем још један гренд слем до краја.

Међутим, уколико би у Лондону савладао Новака, могао би да му помрси план о експресном повратку на трон. Први меч у “02 арени” Федерера очекује у недјељу против Доминика Тима, док ће Ђоковић истог дана играти против Матеа Беретинија (15 часова). Италијан ове сезоне има скор 42-21 и недавно је стигао до полуфинала УС опена.

Освојио је титуле у Штутгарту и Будимпешти, а играо је полуфинала у Шангају и Бечу.

- Нисам још сасвим свјестан шта сам урадио тиме што сам се квалификовао на овај турнир. Надам се да ћу се припремити на најбољи могући начин. Знам да нисам фаворит, али мотивисан сам и нећу се предати. Сањао сам ово мјесецима - поручио је Беретини. 
 

Надал вјероватно спреман

Први тенисер свијета Рафаел Надал чини све како би спреман дочекао почетак завршног мастерса и дуел против Александера Зверева у понедјељак (21 час).

Шпанац је јуче са тренером Карлосом Мојом одрадио тренинг, а судећи по добром расположењу, чини се да је повреда трбушних мишића успјешно санирана. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана