Ђоковић: Београд и Задар сигурни, Црна Гора, Бањалука и Сарајево готово потврђени

Srna
Ђоковић: Београд и Задар сигурни, Црна Гора, Бањалука и Сарајево готово потврђени

БЕОГРАД - Најбољи српски и свјетски тенисер Новак Ђоковић рекао је да очекује да ће предстојећи хуманитарни тениски турнир "Адрија тур", који се организује на пет локација у региону, бити одржан, те потврдио долазак неколико тениских звијезда.


Према плану, "Адрија тур" ће почети у Београду 13. и 14. јуна, а потом ће бити настављен 20. и 21. јуна у Задру, те 27. и 28. јуна у Црној Гори, а потом у Бањалуци 3. и 4. јула, као и у Сарајеву 5. јула.

Ђоковић је за ТВ Прва рекао да су Београд и Задар сто одсто сигурни, односно да ће у тим градовима бити одржанни мечеви, а да су Црна Гора и Бањалука и Сарајево готово потврђени. "У наредних неколико дана даћемо званично саопштење да се одржи турнир и на тим локацијама. Све иде како треба, још није сто одсто, фали још неколико процената, али у наредних неколико дана ћемо објавити да ће бити турнири", рекао је Ђоковић.

Он је навео да ће у Задру, поред њега, играти Марин Чилић и Борна Чорић, тениске звијезде у Хрватској, као и Димитров, док је Зверев јуче отказао играње у Задру. Ђоковић је рекао да се нада да ће доћи још неколико свјетских имена у Задру и Црној Гори, док ће у Бањалуци учествовати углавном тенисери са домаћих простора, а могуће једна или двије свјетске звијезде. Ђоковић је рекао да разговара са још неколико тенисера да учестувју на овом турниру, али није хтио рећи о коме је ријеч. "Ту је пуно посла, убеђивања, комуникације. Покушавам да их убедим да дођу. Они не могу да верују да се у Србији може избећи карантин и тестирање и да је дозвољена публика. Србија је прва у свету која је дозволила гледаоце на спортским догађајима. Овде су ствари доста другачије него на Западу, кажем им да могу да дођу", рекао је Ђоковић. Он је навео да је врло непредвидиво како ће се развијати ситуација са вирусом и да свака земља има своје услове у тим околностима, али да је срећа што су у земљама региона ти прописи у некој мјери слабији, него на Западу.

Ђоковић је истакао да се читава идеја "Адрија турнира" родила из замисли како да помогне нижерангираним играчима који сада преживљавају, многи губе спонзоре, немају финасијских могућности, неки су и оставили професионални тенис и раде друге послове да би могли да зараде новац. "Хтео сам да путујем по региону и остварим животну жељу, да заиграм на врхунцу каријере пред људима у Србији и осталим земљама бивше Југославије.

Живот је уредио да то буде баш сада када сам први тенисер света", рекао је Ђоковић, напомињући да је читав догађај сто одсто хуманитарног карактера.

Он је потврдио да ће учествовати тенисери Доминик Тим, Александар Зверев, Григор Димитров, те српски тенисери Крајиновић, Лајовић, Тројицки, који ће наступити пред београдском публиком, а екслузивно је најавио и Јелену Јанковић која се послије двије године враћа на тениски терен. Сам турнир ће трајати два дана, сваки викенд, играће се у формату двије групе по четири играча, свако са сваким, загарантована су три меча за сваког играча. Свака сесија ће имати четири меча, у Београду ће се играти све на једном терену, капацитет трибина је 4.800 мјеста за сваки меч, уз све мјере и прописе и социјалну дистанцу. У недјељу, 14. јуна увече биће финале побједника обје групе у 19.00 часова, а церемонија отварања у петак, 12. јуна, када ће насутпити Јелена Јанковић и Ненад Зимољић, играће се микс дубл најверованитје у петак, Јелена Јанковић и Ђоковић, с једне, а с друге стране Олга Даниловић и Зимоњић. Манифестација почиње већ у петак у спортском и хуманитарном духу, наступиће дјечији хор, биће много забаве, а Ђоковић је позвао све људе који желе да дођу.

 "Цели програм ће трајати три дана, а мечеви званично у суботу и недељу. Већ је продато хиљаду карата за седам минута, данас се пушта други контингент у подне од хиљаду карата.Постоји имогућност, ако је технички изводљиво, да се дода и две до три хиљаде места. Ко не стигне да купи карте, постојаће турнирско село, у које ће људи моћи да уђу бесплатно и гледају мечеве на видео-биму", додао је он.

 Ђоковић је истакао да се очекује укупно 25.000 људи на свим мечевима заједно, а послије сваке сесије стадион ће бити испражњен и очишћен.

Говорећи о "Ју-ес" /УС/ опену, Ђоковић је рекао да је јуче разговарао да Свјетском тениском организацијом о наставку сезоне међународних такмичења, али да се не зна да ли ће "Ју-ес" опену, бити одржан крајем августа, како се планира. Он је истакао да су правила понашања за тенисере екстремна, јер не би имали приступ Менхетну, морали би да спавају у хотелима на аеродрому или Лонг Ајленду, гдје се одржава турнир, два до три пута недељно да се тестирају, да имају поред себе само једног или два човјека из тима, што је, како је исткаао, незамисливо, јер сви имају велике тимове.

 "Они по сваку цијену желе да одрже турнир из економских разлога, али питање је колико је то оствариво и колико играча жели да се подвргне тим условима", рекао је Ђоковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана