Дивац окупља земљаке

Глас Српске
Дивац окупља земљаке

Њујорк - Дуго година НБА драфт није био толико незанимљив када је у питању први пик, јер је одавно било познато да ће Зајон Вилијамс завршити у Њу Орлеансу па је много већа неизвјесност виђена приликом бирања осталих 59 пикова.

Управо то посљедње мјесто припало је једном од двојице Срба који су се пријавили на драфт и то Вањи Маринковићу којег је као 60. пика изабрао Сакраменто. Генерални менаџер Кингса Владе Дивац и члан менаџмента Предраг Стојаковић одлучили су да клуб из Калифорније полаже права на тренутног члана Партизана, а у саставу већ има Богдана Богдановића и Немању Бјелицу, док је у стручном штабу Игор Кокошков.

- Он је један од најбољих проспеката Европе. Вању знам већ дуго, долази из Партизана, великог кошаркашког програма из којег је дошао и Богдан. Много НБА играча је дошло из Партизана и сигуран сам да је НБА играч. Сјајан је шутер, зна како се игра, кошаркашка интелигенција је на врхунском нивоу. За неколико дана договорићемо се о даљој сарадњи - рекао је Дивац који је и сам био члан “црно-бијелих”.

Од доласка на мјесто ГМ-а Дивац је кренуо у реконструкцију тима који је прошле сезоне био надомак плеј-офа послије много сезона док у предстојећем дефинитивно жели да се такмичи у доигравању. Стога менаџмент Кингса има­ велику жељу да доведе Црногорца Николу Вучевића, а и уколико не успије у екипи имају Грка Костаса Куфоса.

Поред Маринковића, као 39. пик драфтован је и млади српски кошаркаш из Развојне лиге Ален Смаилагић. Изабрао га је Њу Орлеанс, али је завршио у Голден Стејту након трејда. Смаилагић је рођен 2000. године у Београду и у омладинским категоријама играо је за Беко из Котежа да би га прошле године на драфту Г лиге изабрали Саут беј Лејкерси и трејдовали у Санта Круз Вориорсе који су филијала Голден Стејта.

Београдска Мега оборила је рекорд када је у питању највиша позиција на драфту, јер је Гога Битадзе изабран као 18. пик, а завршио је у Индијани док је иза њега био биран Хрват Лука Шаманић којег је изабрао Сан Антонио.

 

Барет и Бањалука

Трећи пик на драфту био је Ар Џеј Барет ко­г су бирали Њујорк Никси. Занимљиво је да је он син Рована Барета некадашњег кошаркаша Керавнос Кеа који је играо против Борац Нектара у дворани “Борик” у осмини финала Купа Рајмонда Сапорте 2001. године те био најбољи стријелац тог такмичења поменуте сезоне. Рован је сада генерални менаџер Кошаркашког савеза Канаде, а кум Ар Џеју је Стив Неш.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана