Десет милиона за егзибицију

Агенције
Десет милиона за егзибицију

КИТО - Живот умије да буде лијеп и лагодан уколико се зовете Роџер Федерер, јер је Швајцарац магнет за новац и признања, а уз то омиљен гдје год да се појави.

То најбоље показује и мини-турнеја по Латинској Америци послије завршене сезоне, послије које је богатији за десет милиона долара. Некада најбољи тенисер свијета имао је договорених пет мечева са Александром Зверевим у Чилеу, Аргентини, Колумбији, Мексику и Еквадору, с тим што нису играли у Боготи због нестабилне политичке ситуације, тако да је Федерер за четири егзибиције у шест дана зарадио више него што је од награда инкасирао за цијелу минулу сезону (8,7 милиона долара).

Наравно, ни млади Нијемац није отишао кући празних џепова, али је његова зарада неколико пута мања. 

Одавно је познато да је симбол за тенис у новом миленијуму маркетиншки далеко најинтересантнији, али је врло тешко прецизно израчунати колико је зарадио новца не рачунајући награде од турнира.

Непуних 130 милиона долара легло му је на рачун од награда, а бар неколико пута више зарадио је од спонзора. Иако је у августу напунио 38 година, јапански бренд одјеће “Уникло”  кладио се на 300 милиона долара да ће он наставити да утиче на фанове и дуго након што “окачи рекет о клин”.

Након двије деценије сарадње с “Најкијем”, Федерер је прошле године потписао десетогодишњи уговор са “Униклом”, а ускоро ће преузети контролу над својим “РФ” логотипом, који је остао код компаније “Најки”, што ће му такође донијети додатни новац.

Разлог за његов дугогодишњи опстанак на врху јесте освајање титула у континуитету 15 година, али и чињеници да фанови тениса много троше на опрему, одјећу, аутомобиле, сатове и све што он промовише.

Посљедњих 14 година он је најплаћенији тенисер свијета, а процјена “Форбса” је да је у периоду од 1. јула 2018. до 1. јула 2019. инкасирао 93,4 милиона долара од награда, ангажовања и накнада за наступ. На његовом званичном сајту стоје логотипи 12 компанија, а “Форбс” процјењује да му оне годишње уплате више од 60 милиона долара.
 

42.517 
гледалаца посматрало меч у Мексику

129,2 
милиона долара зарадио у каријери

8,7
милиона долара инкасирао ове сезоне

60
милиона годишње добије од спонзора
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана