Црногорац: Дисциплина је кључна у сузбијању заразе, гдје год да сте

Срна
Црногорац: Дисциплина је кључна у сузбијању заразе, гдје год да сте

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - У тренутној епидемиолошкој ситуацији је неопходна дисциплина и поштовање мјера надлежних органа, те јачати организам квалитетном исхраном, сном и физичком активношћу, рекао је Срни бивши тренер Џиу џицу клуба “Славија” из Источног Сарајева Огњен Црногорац, који тренутно живи и ради у Њујорку.

“То је једини начин да се изборимо са овим вирусом. Кретање и боравак напољу би требало свести на минимум. Избјегавати бомбастичне вијести и статистике широм свијета које данас улазе у наш живот на сваком кораку. Потребно је да се бринемо о себи и својим најближим, те пустити струку да ради посао”, рекао је Црногорац.

Црногорац истиче да је Њујорк као држава тренутно епицентар заразе вирусом корона у САД са више од 75.000 регистрованих случајева.

“Иако држава Њујорк има више од 19 милиона становника, број заражених је забрињавајуће велики и посебно треба узети у обзир чињеницу да су први случајеви регистровани почетком марта. Као и свугдје у свијету, здравствени радници подносе највећу жртву, али сигурно да и полиција, војска, ватрогасци, санитарне службе имају важну улогу у свему овоме”, истакао је Црногорац.

Он је додао да су у Њујорку на снази одређене мјере које укључују редуковано кретање становништва, те сви који не раде на неопходним радним мјестима требало би да остану код куће. Забрањена су сва јавна окупљања, културни и спортски догађаји, па је у том смислу Њујорк, као једна од највећих туристичких атракција “угашен”.

Школе су затворене и ученици похађају наставу од куће већ двије седмице.

“Становништво се прилично добро придржава ових мјера, барем према мом искуству из насеља у којем живим. С обзиром на то да град Њујорк има готово девет милиона становника и да је много људи који раде на неопходним пословима, кретање становништва је опет видљиво и интензивно. Немогуће је тако лаку угасити овај град. Моја породица и ја смо дициплиновани и добро подносимо све. Тренутно се сви осјећамо добро и ништа нам не пада тешко док је тако”, истакао је Црногорац.

Црногорац је навео да засад није примијетио несташице прехрамбених и других производа, бар на оним мјестима гдје он купује, али да се ипак страх код људи осјети због појаве новог вируса.

Говорећи о бившем Џиу џицу клубу “Славија”, гдје је десет година био тренер, Црногорац је истакао да је то најљепши период у његовом животу, те да је то колектив за који је посебно везан и на који је поносан.

“И даље сам у контакту са тренерима и такмичарима овог клуба и њихове резултате доживљавам као и моје успјехе. Овај клуб је Источном Сарајеву дао много и надам се да ће још дуго година доносити трофеје у овај град”, истакао је Црногорац.

Црногорац је додао да је тренутно члан једне од најбољих академија бразилског џиу џицу у свијету /Рензо Грејси БЈЈ/ на шта је, како каже, јако поносан.

““То доживљавам као неку врсту едукације и наравно, такав приступ овом спорту и имам”, додао је Црногорац.

Црногорац је истакао да много времена посвећује вјежбању и спорту, тако да и у овим околностима само наставља оно што ради и у нормалним.

“Вјерујем да је физичка активност важна и неопходна за здравље људи, не само у физичком него и у менталном смислу. На овај начин покушавам да одгајам и кћерке”, наводи Црногорац.

Црногорац је додао да је недавно покренуо пројекат путем “Фејсбук” профила те покушава кроз ову платформу да мотивише и на неки начин подијели знање са пријатељима о вјежбању у импровизованим условима у стану или кући, уз недостатак класичне опреме и простора.

“Морам да признам да сам задовољан одзивом људи за које знам да не вјежбају, тако често и сматрам да радим корисну ствар. Мој савјет за све који немају здравствених проблема или неке тегобе је да у овим посебним условима буду физички активни минимум од 30 до 40 минута дневно у складу са могућностима. За спортисте не бринем, јер знам да раде оно што најбоље знају чак и сада”, истакао је Црногорац и упутио поздраве људима у Републици Српској и БиХ, те пожелио свима добро здравље.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана