Чеферин: УЕФА ће одметнике казнити двогодишњом суспензијом

Срна
Чеферин: УЕФА ће одметнике казнити двогодишњом суспензијом

Европска фудбалска унија суспендоваће на двије године клубове који се не одрекну Суперлиге, пренио је ЕСПН.

Предсједник УЕФА Александар Чеферин рекао је да ће Европска фудбалска федерација предузети жестоке санкције против клубова који су покушали да се одметну и формирају европску Суперлигу, а изгледа да је на добром путу. Како јавља утјецајни ЕСПН, у Ниону планирају да све непослушнике казне двогодишњом забраном учешћа у Лиги шамоиона или Лиги Европе, преноси Mozzartспорт.

За такву акцију највише се залаже Чеферин, који жели да се као побједник у овом рату са “одметницима” додатно докаже и потврди своју ријешеност да спријечи формирање такмичења које би угрозило супермацију организације на чијем је челу.

Према истом извору, УЕФА је добила потврду од Арсенала, Челсија, Манчестер ситија, Манчестер јунајтеда, Тотенхема, Ливерпула и Атлетико Мадрида да одустају од учешћа у Суперлиги, док је Интер близу те одлуке.

Реал Мадрид, Барцелона, Јувентус и Милан и даље тврдоглаво држе позиције, али према писању ЕСПН-а ризикују да их УЕФА позове на кршење члана 51. њеног Статута по којем “нема удруживања клубова или савеза без дозволе УЕФА”.

И то је, сматрају челници Еворпске куће фудбала, довољно да се посегне за санкцијма по којима би они коју су се удружили – а нису изашли из Суперлиге – могли да “лете” из Лиге шампиона или Лиге Европе, зависно гдје би се такмичили на основу пласмана у националним лигама.

С друге стране, по два шпанска и италијанска гиганта сматрају да нису прекршила прописе, јер су од УЕФА и ФИФА захтијевали “признање”, а не “цијепање” и да су са те стране – чисти.

Суштински, ако девет од 12 “одметника” објави да се повукло са пројекта Суперлиге она би званично престала да постоји. Потребна су јој још два признања да би се дефинитивно разбила цијела идеја.

Ни одметницима , ни УЕФА-и није у интересу да се процес вуче по судовима.

Мадриђани су синоћ елиминисани у полуфиналу Лиге шампиона од Челсија (2:0 у другом мечу), па ћемо у финалу елитног такмичења гледати два клуба из Енглеске, која су прво пристала па убрзо одустала од играња у Суперлиги.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана