Бундеслигашки мечеви са 239 људи

Агенције
Бундеслигашки мечеви са 239 људи

БЕРЛИН - Челници Бундеслиге, коју многи сматрају најорганизованијим фудбалским такмичењем у Европи, направили су план за наставак такмичења у мају, али ће, према очекивању, трибине бити празне.

Према писању њемачких медија, на стадиону током утакмице неће моћи да присуствује више од 239 људи, укључујући играче и стручни штаб оба тима, дјечаке за дохватање лопти, љекарску службу, редаре… Од тога, највише 36 људи ће бити ангажовано за ТВ пренос, а за новинаре извјештаче максимално ће бити 30 мјеста. Мјере подразумијевају забрану услуживања хране и пића било коме, а око стадиона ће бити велики број полицајаца који ће спријечити било какав покушај уласка навијача. До прекида сезоне просјечна посјећеност стадиона у Бундеслиги била је већа од 43.000 људи по утакмици.

Док још није познат датум наставка такмичења у Њемачкој, челници холандске Ередивизије одредили су тачан датум наставка сезоне. Тако би требало да то буде прва европска лига која ће наставити сезону и то 19. јуна. Тимовима је препоручено да се врате тренинзима 29. маја, а да играчи са индивидуалним тренинзима крену двије седмице раније. Наравно, наставак првенства мора да одобри влада Холандије.

По писању италијанских медија, клубови Серије А могли би да се врате тренинзима 4. маја. План је да играчи тренирају у одвојеним групама како не би дошло до контаката и да се пуним тренинзима врате око 20. маја. У оптицају за наставак сезоне су три датума, 24. и 31. мај, као и 7. јун, што је највјероватније. По ријечима директора Удинезеа Пјерпаола Марина, енглеска Премијер лига је завршена, по узору на шампионат Белгије. Нагласио је да има поуздане информације с обзиром на то да су власници Удинезеа уједно и власници енглеског Вотфорда.

И док се Европа полако фудбалски буди, у четири земље трају национални шампионати. То су Никарагва, Таџикистан, Бјелорусија и Бурунди. У Бурундију је остало још мало до краја, шампион би требало да буде познат након три кола па није изненађење да су званичници донијели одлуку да првенство приведу крају. Ипак, то ће бити учињено уз одговарајуће услове, међу којима је најзанимљивија забрана прослављања голова, а поред тога забрањен је и разговор са судијама. Уведено је и обавезно прање руку прије почетка утакмица, а привремено је укинуто и руковање са судијама и противничким фудбалерима.

ФИФА штити играче

Међународна фудбалска федерација (ФИФА) препоручила је да због кризе изазване вирусом корона уговори играчима буду продужени све док сезоне не буду завршене. Већина уговора играча у Европи траје до 30. јуна. Исти принцип би требало да важи и за уговоре који треба да почну почетком нове сезоне, односно да се почетак важења тих уговора одгађа до стварног почетка такмичења у сезони 2020-2021.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана