Британци се допинговали, WADA жмири

Дејан Марић
Британци се допинговали, WADA жмири

ЛОНДОН - Британски спортисти су на Олимпијским играма 2012. године у Лондону користили посебну супстанцу “Делта Г” направљену за америчку војску с циљем да повећају своје перформансе.

Tакозвана “нова прехрамбена интервенција” укључивала је елементе који су могли да буду откривени антидопинг тестирањима. Међутим, Свјетска антидопинг агенција WADA и након осам година је нијема, чиме се само потврдило лицемјерство запада. Одговорни су, дакле, “зажмирили” на америчко-британски пројекат, док су, примјера ради, Руси увијек за све криви и готово једини су кажњавани. То најбоље потврђује актуелна, четворогодишња суспензија.

Британски “Дејли мејл” објавио је ове податке, наводећи да су спортисти коришћени као покусни кунићи за експерименте у оквиру тајног програма.

Циљ је био да они остваре најбоље могуће резултате на домаћим Олимпијским играма.

Спортистима је на располагање дат експериментални напитак, назван “Делта Г”, који је тада први пут тестиран на људским бићима. Делегација од 91 спортисте је била дио тог програма. Супстанца која се налазила у напитку био је кетон, који се не налази на листи забрањених суплемената.

Ипак, Свјетска антидопинг агенција је објавила да задржава могућност да реагује и касније донесе нову одлуку у вези са цијелим случајем. Уколико дође то таквог, мало вјероватног развоја ситуације, кривица неће ићи на рачун британске спортске организације, већ спортиста, који су морали да се обавежу да ће ћутати уколико нешто пође по злу.

- WADA ће имати право да тражи узорке крви… Могућ је притисак медија уколико концепт процури у јавност, али кетоза је привремено стање и биће тешко да се то докаже - наведено је у документу који су добили спортисти.

Овај напитак је плод сарадње Универзитета Оксфорд и америчке војске, која је за развој платила чак десет милиона долара. Употреба “Делта Г” годинама је расла, да би на крају и спортисти стигли “на ред”.

Кетони су “гориво” које природно производи јетра када човјек не конзумира довољно угљених хидрата, а спортистима омогућавају да до тог стања дођу без дијете. Ипак, 40 одсто њих су имали нуспојаве, најчешће повраћање. Њих 28 убрзо је престало са употребом, а још 24 накнадно.

Играју се животима људи

Британска атлетичарка Ема Џексон шокирана је овим информацијама. Како је рекла, изненађена је што је било ко пристао на употребу напитка “Делта Г”, али и понашањем британских спортских званичника.

- Играли су се животима људима. Да су тестирани и да су пали на тесту, њихове каријере биле би готове. Ужаснута сам сазнањем да су на нашим спортистима тестиране непознате супстанце и да су морали да потпишу документ у којем се обавезују да ће о свему ћутати уколико нешто крене по злу - изјавила је Ема.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана