Брајантово пословно царство протеже се изван кошаркашког терена

Агенције
Брајантово пословно царство протеже се изван кошаркашког терена

Заоставштина Кобија Брајанта у материјалном смислу превазилази оно што је зарадио за вријеме проведено на терену, пише ЦНН.

У пословном свијету био је познат као неко ко умије да изгради бренд, инвеститор и тренер других спортиста и оснивача компанија.

Брајант је диверзификовао своју каријеру уласком у свијет инвестиција чак и прије него што је напустио НБА. Наиме, од 2013. је инвестирао са Џефом Стибелом, а основали су заједничку фирму 2016. године. Заједнички фонд имао је почетни капитал за улагање 100 милиона долара а инвестирао је у технолошке и медијске компаније, попут спортског сајта The Players Tribune, LegalZooma, Juiceroa и дизајнера видео-игара Scopely.

Брајантова фирма данас има активу вриједну двије милијарде долара, са инвестицијама у десетинама компанија. Брајант Стибел је инвестирао у Дел, Алибабу, Епик гејмс (творци Фортнајта), као и компанију за дигитална плаћања Кларна.

Богатство Кобија Брајанта у вријеме смрти процијењује се на око 600 милиона долара.

Током каријере, Брајант је само од плате у НБА зарадио 323 милиона долара. Такође се процијењује да је инкасирао око 350 милиона долара од спонзорстава.

У дебитантској сезони у НБА 1996. плата му је била 1,015 милиона долара. До краја каријере просјечно је зарађивао преко 25 милиона долара годишње само од основне плате. Највећу плату имао је у сезони 2013-2014. када је примио 30.453.805 долара, пише Celebrity Net Worth.

Брајантових 323 милиона представљају другу по величини зараду од плате у историји НБА. Испред њега је само Кевин Гарнет са 334 милиона долара.

Брајант је од плате и спонзорских уговора зарадио више од 680 милиона долара (прије одбитка пореза).

То је највише што је зарадио неки спортиста из свијета тимских спортова. Једини спортисти који су зарадили више од њега постигли су то у појединачним спортовима а то су Тајгер Вудс, Михаел Шумахер и Флојд Мејведер.

Али није само НБА донијела толико богатство Брајанту.

У марту 2014, основао је компанију Кобе Инц. која му је служила за приватне инвестиције. Тако је Брајант купио 10 одсто удијела у произвођачу спортских пића Боди армор за шест милиона долара. Потом је у августу 2018. Кока-Кола купила удио у Боди армору, а према тој трансакцији вриједност цијеле компаније би износила двије милијарде долара, што значи да је Брајантова инвестиција од шест милиона, барем на папиру, нарасла на 200 милиона долара, прије одбитка пореза.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана