Ботас славио пред празним трибинама

Г.С.
Ботас славио пред празним трибинама

ШПИЛБЕРГ - Милиони љубитеља “формуле 1” коначно су дочекали да крене сезона, а Валтери Ботас остаће запамћен као побједник прве трке у сезони обиљеженој вирусом корона.

Возач Мерцедеса побиједио је на Великој награди Аустрије, воженој у Шпилбергу на стази “Ред Бул ринг”, чиме је дошао до осме побједе у каријери, испред свог тимског колеге Луиса Хамилтона који је помјерен на четврту позицију. Друго мјесто наслиједио је Шарл Леклер у Ферарију, док је трећи био возач Мекларена Ландо Норис, којем је то први подијум у каријери. Трка је била хаотична, чак девет возача је одустало, три пута је “сејфти кар” излазио на стазу, а Луис Хамилтон и Серхио Перез добили су казне од по пет секунди па су Ботаса на подијуму испратили Леклер и Норис. Прво одустајање десило се у осмом кругу, када је Макс Ферстапен имао проблема са болидом и морао први да одустане веома рано.

- Ово је фрустрирајуће, имали смо електронски проблем који управо истражују и рјешавају - рекао је Крис Хорнер послије Макса Ферстапена за вријеме трајања трке.

Мерцедес је наставио доминацију, Ботас и Хамилтон су се смјењивали са најбржим круговима, а онда је дошао нови пех и Данијел Рикардо је због механичког квара морао да одустане. Само неколико кругова касније одустаје и Ланс Строл послије излетања са стазе, послије неколико кругова без проблема Естебан Окон је напао Кевина Магнусена, а њему кочнице отказују и први пут “сејфти кар” је изашао на стазу. Џорџ Расел је због механичког квара морао да одустане у 51. кругу трке, док је заједно с њим одустао и Роман Грожан који је круг раније излетио са стазе послије проблема са кочницама као и његов колега и трку није могао да настави. Кими Раиконен је у једном моменту остао без предњег десног точка па је безбједоносно возило по трећи пут морало на стазу, а сви возачи су отишли у бокс. Одмах по наставку десио се инцидент када је Александер Албон кренуо да обилази Хамилтона, био испред њега, да би га овај ударио и “бацио” на зачеље мада је убрзо кажњен са додатних пет секунди, а у 70. кругу трке Данил Квјат остао је без задњег десног точка након пуцања гуме. Наредна трка је идућег викенда на истом мјесту, такође без публике и уз велике мјере безбједности.

Пласман трке

1. Валтери Ботас (Мерцедес) 1.30:55,739

2. Шарл Леклер (Ферари) +2,700

3. Ландо Норис (Мекларен Рено) +5,491

4. Луис Хамилтон (Мерцедес) +5,689

5. Карлос Саинц (Мекларен Рено) +8,903

6. Серхио Перез (Рејсинг поинт) +15,092

7. Пјер Гасли (Алфатаури Хонда) +16,682

8. Естебан Окон (Рено) +17,456

9. Антонио Ђовинаци (Алфа Ромео) +21,146

10. Себастијан Фетел (Ферари) +24,545

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана