Богати затворили пут сиромашнима у Еуролигу

Милан Зубовић
Богати затворили пут сиромашнима у Еуролигу

Барселона - Да богати тимови више не желе да играју са сиромашним постало је јасно након одлуке руководства Евролиге која је најавила реорганизацију проходности ка елитном кошаркашком такмичењу од идуће сезоне.

Од саме појаве Евролиге под окриљем УЛЕБ с почетка миленијума мало је година било без великих свађа са Свјетском кошаркашком федерацијом (ФИБА) која је тврдила да све иде ка томе да се створи систем налик на НБА у којем ће моћи да играју само они финансијски најспособнији. Новим одлукама то је практично и спроведено у дјело па ће Евролига бити достижна само онима са највећим буџетима без обзира на пласман у својим лигама чиме су национални шампионати обезвријеђени и дефинитивно губе значај, јер борба за титулу осим међусобног престижа не доноси ништа. Међу онима који ће остати без директног мјеста је и АБА лига која по ријечима њеног предсједника Игора Додика има гаранције да ће бити у повлашћеном положају приликом додјељивања специјалних позивница односно да ће Јадранска лига и послије истека актуелног уговора сљедеће сезоне сачувати представника у најјачем такмичењу. Предсједнику Црвене звезде Небојши Човићу овај потез није био неочекиван и према његовим ријечима АБА лига формално ништа није изгубила јер умјесто уговора има загарантован вајлд кард, а он ће бити додијељен према оствареном резултату. Највећу галаму поводом одлуке дигли су Шпанци, јер је могуће да у сезони 2020/21. имају “само” три представника Реал, Барселону и Басконију за разлику од садашњих пет.

- АЦБ лига одлучно одбацује модел проходности којег је једнострано усвојила Евролига. Наглашавамо потребу за очувањем спортског еко-система у коме се за главна европска такмичења квалификује кроз националне лиге. Тако је било кроз историју и тако је и данас у већини најпопуларнијих спортова на континенту - поручено је из Шпаније.

Негодовање је изразила и Унија европских кошаркашких лига.

- УЛЕБ и његови званичници имају замјерке на саопштење Евролиге у којем се мијења систем уласка у елитно такмичење јер нови систем негира основе европског спортског система. УЛЕБ снажно одбија предложени систем који дозвољава висок степен произвољности у дијељењу пет вајлд карти од чега су три једногодишње - навели су из УЛЕБ.

Да ли је ово негодовање само бацање прашине у очи јавности или стварни став послије чега ће одлука Евролиге бити промијењена остаје да видимо.

Позивнице

Акционари компаније ЕЦА одлучили су да се до елитног кошаркашког такмичења више не иде из домаћих или регионалних такмичења па ће се у Евролигу улазити добијањем специјалне позивнице и сваке године биће подијељене три једногодишње. Претходних година четири визе за Евролигу биле су резервисане за најбоље у шпанском и њемачком шампионату, као и АБА и ВТБ лиги. Од сезоне 2020-21 то неће бити случај, већ ће се дијелити три специјалне позивнице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана