Бирају се стартери за Ол-стар, Јокић би могао исписати историју

B92
Бирају се стартери за Ол-стар, Јокић би могао исписати историју

Српски кошаркаш Никола Јокић могао би у ноћи између четвртка и петка да испише историју српске кошарке у НБА лиги.

Јокић је прије годину дана постао први кошаркаш још од Пеђе Стојаковића који је изабран за Ол-стар тим.

Прије Стојаковића то је пошло за руком Владу Дивцу, који је 2001. године први, а и последњи пут играо на утакмици највећих кошаркашких звијезда на свијету.

Србија никада није имала стартера на Ол-стар мечу и то би могло да се промјени у ноћи између четвртка и петка.

Гласање за стартера функционише тако што 50 одсто гласова чине навијачи, 25 играчи и 25 представници медија. Рачуница је следећа – онај ко је имао највише гласова навијача добија један “бод”, а исто је и у гласању играча и медија.

На пример: Јокић је претходне године био на седмом месту по гласовима навијача (7), пети по гласовима играча (5) и пети по новинарима (5).

Пошто гласови навијача доносе 50 одсто, у Јокићевом примјеру број седам се множи са два и потом се сабирају 5 и 5. То нам даје збир од 24, који се потом дијели са 4 и на крају добијамо коначан број – 6.

Јокићу је за два “бода” измакло мјесто стартера прошле године, пошто је Пол Џорџ последњи упао са збиром од четири. Он је био четврти и по гласању навијача, играча и медија – 4*2+4+4 = 16/4 = 4.

Ове године ситуација је мало другачија за Јокића, пошто има много веће поштовање, што навијача, а што играча и медија. 

Никола ће 99 одсто завршити на петом месту по броју гласова навијача, пошто је на последњем пресјеку имао више од 100.000 гласова предности у односу на Кармела Ентонија.

Јокићева рачуница овога пута могла би да буде: 5*2+3+3 = 16/4 = 4. Онолико колико је донијело Полу Џорџу учешће у првој постави.

Јокић би могао завршити  на трећем мјесту по броју гласова играча и медија, пошто су Леброн Џејмс и Ентони Дејвис неприкосновени, а опет Јокић је одиграо много више утакмице од Каваја Ленарда и Пол Џорџа.

Највећа конкуренција Јокићу за мјесто стартера јесте Ленард, с обзиром да је по гласовима навијача на трећем мјесту и да је веома поштован међу осталим играчима у лиги.

Подсјећамо, петорку чине два ниска и три висока кошаркаша.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана