Бастијанини прекинуо Бањајин низ, Маркес избацио Квартарара

ГС
Foto: Танјуг/АП

Возач Гресинија Енеа Бастијанини тријумфовао је на Великој награди Арагона, 15. трци овогодишњег шампионата, коју је обиљежио низ инцидената у првом кругу које је изазвао Марк Маркес.

Бастијанини је до четврте побједе ове сезоне и уједно у краљевској класи дошао пошто је за 42 хиљадитинке побиједио Франческа Бањају на фабричком Дукатију. Популарни ’Бештија’ је тако уједно прекинуо низ тријумфа свог будућег колеге који је био незаустављив на претходне четири трке. Такав расплет донио је Дукатију титулу у конкуренцији конструктора пет трка прије краја сезоне.

Двојици Италијана на подијуму се придружио возач Априлије Алеш Еспаргаро, који је био шест секунди иза њих.

Борба за тријумф на трећој од четири трке у Шпанији ове сезоне ријешена је у седмој кривини последњег круга када је Бастијанини претекао Бањају. Возач Гресинија је претходно једном покушао да претекне свог сународника и успио у томе, али је направио грешку, коју је Пеко искористио да се одвоји. Међутим, Бастијанини је остао уз њега, вребао је своју шансу, да би напао у правом тренутку, а иако је возач Дукатија покушао да му узврати ударац до циља, није успио. У борби за посљедње мјесто на подијуму старији од браће Еспаргаро је у претпосљедњем кругу претекао Бреда Биндера, који се сјајно држао на челу још од самог старта.

Оно што је и те како утицало на развој трке је низ инцидената у првом кругу које је изазвао Маркес. Возач Репсол Хонде се вратио на стазу послије више од 100 дана и четврте операције руке и послије неколико кривина је изгубио контролу над задњим крајем, због чега је Фабио Квартараро налетио на њега јер није имао куд. Преко возача Јамахе је чак прешао његов мотор, али је срећом успио да стане на ноге врло брзо и сам оде до гараже. Неколико кривина касније, Шпанац се нашао у дуелу са возачем ЛЦР Хонде Такакијем Накагамијем, којег је у једном тренутку одгурнуо, послије чега је Јапанац излетио. Маркес је у свему томе претрпио велика оштећења на својој Хонди, па је морао да се повуче из трке.

Послије тих инцидената Бањају су пратили Милер и Бастијанини, потом се Биндер умијешао, али није могао да парира двојици Италијана. Јужноафриканац се сјајно борио до самог циља, али је морао да се задовољи четвртим мјестом, двије десетинке иза Еспаргара. Милер је био пети, испред возача Прамака Хорхеа Мартина, Луке Маринија из ВР46 тима и Жоана Зарка, док су прву десеторицу комплетирали Алекс Ринс и Марко Бецеки.

Одустајање Квартарара и расплет трке на стази „Моторленд“ довели су до тога да је борба за титулу пет трка прије краја сезоне потпуно отворена. Француз на првој позицији има 211 бодова, 10 бодова више од Бањаје, а 17 од Еспаргара, док је у конкуренцији и Бастијанини са 163 бода.

Свјетски шампионат се наставља већ наредног викенда Великом наградом Јапана на стази „Твин Ринг Мотеги“, на којој ће се возити послије две године паузе због пандемије вируса корона.

(Спорт клуб)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана