АТП одлучио: Нема бодова на Вимблдону

ГС
Foto: Илустрација

ЛОНДОН- Тениском турниру "Вимблдон" укинути су поени за рангирање због одлуке да не дозволи спортистима из Русије и Бјелорусије да се такмиче због покретања руске војне специјалне операције у Украјини, саопштено је данас из Асоцијације тениских играча /АТП/.

Челни људи Вимблдона донијели су раније одлуку да се руски и бјелоруски тенисери не могу такмичити иако наступају под неутралном заставом и не представљају своју земљу.

Таква одлука трећег Гренд Слема у сезони довела је до великих полемика и до тешке одлуке коју је донио АТП.

"Способност играча било које националности да учествују на турнирима на основу заслуга и без дискриминације је фундаментална за нашу турнеју. Одлука Вимблдона да забрани руским и бјелоруским играчима да се такмиче у Великој Британији овог љета подрива овај принцип и интегритет система АТП рангирања. Такође није у складу са нашим споразумом о рангирању. У одсуству промјене околности, са великим жаљењем и нерадом не видимо другу опцију осим да уклонимо бодове са АТП ранг листе са Вимблдона за 2022.

Наша правила и споразуми постоје да би заштитили права играча у цјелини. Једностране одлуке ове природе, ако се не адресирају, представљају штетан преседан за остатак Тура. Дискриминација према појединачним турнирима једноставно није одржива на турнеји која функционише у више од 30 земаља.

Веома цијенимо наше дугогодишње односе са Вимблдоном и ЛТА и не потцјењујемо тешке одлуке са којима се суочавамо у одговору на недавне смјернице Владе Уједињеног Краљевства. Међутим, примјећујемо да је ово било неформално упутство, а не мандат, који је понудио алтернативну опцију која би препустила одлуку у рукама појединачних играча који се такмиче као неутрални спортисти путем потписане декларације.

Наши интерни разговори са погођеним играчима су нас заправо довели до закључка да би ово била прихватљивија опција за Тур. И даље се надамо да ће даљи разговори са Вимблдоном довести до прихватљивог исхода за све заинтересоване. У ширем смислу, вјерујемо да ово питање поново наглашава потребу за јединственом структуром управљања у професионалном тенису како би се одлуке ове природе могле доносити на заједнички начин", наведено је у саопштењу АТП.

Саопштење је донијело још информације да ће се бодови додјељивати за остале турнире који ће се одржавати у Великој Британији, као што су Квинс, Истборн и челенџери у тој земљи, а на којима такође неће моћи да учествују руски и бјелоруски спортисти.

Поени које су тенисери освојили током 2021. године биће им одузети ове године, што представља ударац за Новака Ђоковића, с обзиром да српски тенисер брани 2000 поена. Са друге стране Данил Медведев и Александар Зверев елиминисани су у четвртој рунди, Карлос Алкараз је доживио пораз у другом колу, а Рафаел Надал није ни учествовао, преноси Телеграф.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана