АТП објавио нови начин бодовања листе

b92.net
АТП објавио нови начин бодовања листе

АТП је објавио пакет мјера како би подржао играче и турнире током сезоне која је и даље обиљежена пандемијом коронавируса.

У "пакету мјера" налазе се рјешења за наградне фондове турнира серије АТП 250 и АТП 500, али и нешто другачији систем бодовања који ће увести нешто што се зове "Ковид 19 заштићени ранкинг", који ће омогућити играчима додатну сигурност у тренутним условима.

Прва одлука тиче се наградног фонда на турнирима серије АТП 250 и АТП 500, а то је да ће ниво наградног фонда тих турнира порасти са 50 на 60, односно 80 одсто.

Повећања, која ће моћи да достигну максимум од 5,2 милиона долара, биће финансирана кроз редистрибуцију дјела АТП Бонус пула, који је до сада расподељивао између Топ 12 играча на крају сезоне.

Пристанак на ово правило дали су и чланови АТП Савјета играча међу којима су Роџер Федерер и Рафаел Надал.

"Наши приходи од турнира су погођени рестрикцијама због продаја карата и тешко је очекивати напредак на том плану прије средине године. Наш фокус је на томе да обезбједимо да Тур настави да подржава што је могуће више играча и зато бих се захвалио најбоље рангираним играчима и Савјету играча који су подржали ове мјере, које ће побољшати услове за врећу групу играча наредних мјесеци", каже предсједник АТП Андреа Гауденци.

Промјене у рачунању АТП листе

Када је ријеч о АТП листи и рангирању, чини се да су у АТП максимално искомпликовали ионако компликовану рачуницу.

Донијета је одлука да се и даље продужи систем "најбољих резултата" и то ће важити све до 9. августа 2021. године. Резултати са свих турнира од 4. марта до 5. августа 2019. године, а који се нису одржали у 2020. години, рачунаће се за још 52 недеље, али са 50 одсто. Редукција ће се рачунати све до оригиналног датума када се ти бодови бришу из листе, а играч ће моћи да рачуна на бољи од два резултата са турнира исте категорије.

На примјер, играч ће моћи да рачуна или 50 одсто освојених бодова из Мадрида 2019. или на сто одсто бодова освојених на истом турниру 2021. године, у зависности од тога шта је веће, што ће му се рачунати у наредне 52 недеље.

Резултати са турнира у 2020. који су морали да промјене позицију у распореду (Кицбил, Хамбург, Рим и Ролан Гарос) ће се такође рачунати у додатне 52 недеље са 50 одсто од њихових оригиналних датума брисања поена и биће поређени са резултатима из 2021. по "Бест оф" логици. Резултати са ових турнира из 2019. се бришу из рачунања у вријеме када је то предвиђено тренутно важећим календаром.

У 2021. сви резултати прије Вимблдона биће рачунати као "најбољи од осталих" турнира. Рачунало се да ће се нормално рачунање по 52-недељном систему бити настављено 16. августа 2021. године на Мастерсу Синсинати, али уколико не буде накнадних промјена, то значи да ће се традиционални систем рачунања листе поново вратити на снагу 15. августа 2022.

Одлука да се задржи 50 одсто поена зарађених у 2019. током периода који одговара суспензији игре у 2020. години, омогућава играчима одређену мјеру сигурности у мјесецима када су и даље на снази рестрикције путовања.

"КОВИД 19 заштићени ранкинг"

АТП је такође донио одлуку о заштићеном ранкингу играча у периоду пандемије коронавируса.

По томе, играчи који се не такмиче четири недеље узастопно, имаће право на "Заштићени ковид 19 ранкинг". Мјера је донијета како би омогућила већу флексибилност играчима приликом планирања турнира, без да то има негативан утицај на њихову могућност да иду на будуће турнире.

Играчима ће бити гарантоване четири прилике за улазак на турнире, изузев гренд слемова и Олимпијских игара, а гдје ће се рачунати њихов "замрзнути ранкинг".

Играчи ће моћи да користе свој "Ковид 19 заштићени ранкинг" за улаз на исто толико Мастерс турнира колико су их пропустили током периода када су одсуствовали са такмичења.

Додатни протоколи

Као дио допуне здравствених и безбједносних мијера, АТП је наставио да ради у договору са турнирима како би се обезбиједио већи простор за чланове тимова играча и који не улазе у обавезна "два члана плус играч" систем на АТП турнирима.

Додатни чланови тимова имаће право да уз дозволу буду на специфично одређеним локацијама и официјалним хотелима, али све у складу са важећим ковид протоколима.

Коначно, АТП је обезбиједио додатних 10.000 долара за сваки АТП турнир или челенџер у 2021. како би се покрили трошкови хотела који су повећани због периода изолације и карантина играча, а све у случају позитивног теста играча и његових блиских контаката. Тако ће играчи и њихови тимови бити поштећени ненаданих додатних трошкова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана