Уочи НБА утакмице заиграли српско коло

Агенције
Уочи НБА утакмице заиграли српско коло

Пред почетак утакмице Булса и Милвоки Бакса, на паркету “Јунајтед центра” у Чикагу, догодио се несвакидашњи спектакл!

Једним од америчких храмова кошарке заорило се “Играле се делије”, а 130 чланова ансамбла “Соко”, најстарије српске фолклорне групе у Сјеверној Америци, изашло је на паркет и у ношњама и опанцима заиграло коло.

Никада се раније није догодило да се у арени у којој се играју НБА утакмице зачују звуци хармонике, српског фолклора и народне игре. Иако је Чикаго познат по бројној српској заједници, као и великом броју културно-умјетничких друштава која његују нашу традицију, ово је, по ријечима многобројних Срба из дијаспоре, јединствен догађај.

На друштвеним мрежама дијелили су се снимци и коментари пошто се на паркету “бикова” све тресло од “моравца” и “ваљевске подвале”. Изненадни програм, у ком су учествовали малишани и тинејџери трајао је десетак минута и одушевио је све највијаче.

У кошаркашкој утакмици која је имала несвакидашњи увод побиједио је Милвоки резултатом 117 – 106.

Српско омладинско коло - СОКО је фолклорна група при Старој цркви Васкрсења Христовог, основано 1962. године у Чикагу. А како на њиховом сајту пише, настоје да кроз игру и пјесму очувају народну традицију међу Србима у Чикагу и Сјеверној Америци. Ову фолклорну групу чине дјеца свих узраста, а учествују на догађајима културних и вјерских организација. Тренутно броје више од 80 активних играча, међу којима је најактивнија омладинска група. Повремено одлазе на турнеје по Србији, учествују на фестивалима, обилазе цркве, манастире.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана