Финална утакмица у Бакуу биће играна два дана

Срна
Финална утакмица у Бакуу биће играна два дана

Баку - Финална утакмица Лиге Европе између “Арсенала” и “Челзија” у главном граду Азербејџана Бакуу, која ће бити одиграна сутра, већ сада је специфична због бојкота већине навијача и политичких рестрикција, мада УЕФА строго забрањује мијешање политике у спорт.

Велики број навијача “Арсенала” и “Челзија” одустао је од пута у /пре/далеки Баку, а цијене превоза - авионских летова и осталог саобраћаја те карата за утакмицу су енормне. Аеродром у Бакуу може примити 15.000 путника дневно, па су навијачи упућени да лете до Тбилисија у сусједној Грузији и да онда возом дођу до Бакуа.

Али, од Тбилисија до Бакуа има шест стотина километара, па вожња само у једном правцу траје и по шест сати.

Зато су многи навијачи вратили улазнице. Уосталом, и добили су само по шест хиљада карата за финале, што је до сада незабиљежен случај.

Лондонски медији оштро критикују УЕФА због одлуке да се финале Лиге Европе игра у Бакуу.

Многе посебно иритира чињеница да ће меч почети тек у 23.00 часа по локалном времену, како би се, због временске разлике, термин уклопио са сталним почетком оваквих мечева у остатку Европе, а то је 21.00 час.

Тако ће додјела пехара бити тек сутрадан по азербејџанском времену - у један из поноћи, што је до сада незабиљежено.

У случају да се играју продужеци или побједник буде одлучиван пеналима, побједник би могао бити познат тек између два и три сата иза поноћи.

Али то није крај проблема. “Арсеналови” навијачи упутили су службени приговор, јер је азербејџанска Амбасада у Лондону многима одбила да изда визе за одлазак на утакмицу у Баку, а разлог је то што су јерменског поријекла и не може им гарантовати безбједност.

Тако ће због латентног сукоба Азербејџана и Јерменије неки навијачи бити ускраћени да оду у Баку на финале.

Све то је изазвало бијес британских медија и навијача, али из УЕФА сматрају да се фудбал мора популарисати и да се навијачи требају навићи на неудобнија путовања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана