Биће тениса и послије Ђоковића

Душан Репија
Биће тениса и послије Ђоковића

Бањалука - Бојазан да ће повлачењем Новака Ђоковића српски тенис бити оно што је био и прије њега, спорт о којем се мало говори и сасвим слабо прати, полако престаје да бива актуелна.

Разлог за то су све бољи резултати његових потенцијалних насљедника, који сваки на свој начин крче пут ка врху АТП листе. Не тако давно чинило се да је златно доба иза нас. Новак је упао у кризу, Јанко Типсаревић и Виктор Троицки дуже вријеме кубуре са повредама, а више нису ни тако млади, док је Ана Ивановић завршила каријеру, а вјероватно је исто учинила и Јелена Јанковић, само што то није званично објавила.

Они који су требали да их наслиједе у том тренутку нису били близу врха, али је ситуација сада много другачија. Податак да је пет српских играча изборило друго коло мастерса у Мајамију свакако иде у прилог тој чињеници. Исто толико имала их је Француска, док су Шпанци неприкосновени са шест представника. Земље попут Италије, Аустралије, Велике Британије, САД имају националне програме који подразумијевају стварање играча за топ десет или 20, али тренутно Србији гледају у леђа. Наравно, Ђоковић је и даље перјаница, најбољи од најбољих, али радује што Филип Крајиновић хвата континуитет, Душан Лајовић све чешће пробија баријеру, а Типсаревић је уз Хуана Мартина дел Потра вјероватно најмалерознији, али и најупорнији играч на туру.

Посебна прича је млади Миомир Кецмановић, некада најбољи јуниор свијета, који сада и међу “великим момцима” показује колико, у ствари, може. Четвртфинале у Индијан Велсу дало му је неопходно самопоуздање, па је у Мајамију прескочио прву препреку, Летонца Ернестса Гулбиса (6:2, 7:5). Већ сада је обезбиједио улазак међу 90 најбољих, а с обзиром на то да у суботу навече игра против непредвидивог Френсиса Тијафоа, лако се може догодити да направи још корак више.

Ласло Ђере је одлучио да прескочи Мајами послије титуле у Рију, полуфинала Буенос Ајреса и другог кола Индијан Велса, али је свакако момак од којег се много очекује у будућности. С обзиром на то да слиједи сезона на његовој омиљеној шљаци и да ће захваљујући 31. мјесту на листи имати повољнији жријеб, уколико задржи овај ниво форме, до Вимблдона би могао додатно да поправи пласман.

Даниловић

 

Када је ријеч о женском тенису, све очи уперене су у Олгу Даниловић. Осамнаестогодишња дјевојка прошле сезоне је стигла до сензационалне титуле у Москви, али се послије тога није најбоље снашла. Често изгуби добијен меч, што је доказ да посједује квалитет, али да још није довољно психолошки јака. Ивана Јоровић је ушла међу 100 најбољих, док је Александра Крунић у паду послије неколико солидних сезона и кокетирања са уласком у 50 најбољих.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана