Звијезда 09 прволигаш Српске

Дарко Пашагић
Звијезда 09 прволигаш Српске

САРАЈЕВО - Премијер лига и наредне сезоне бројаће 12 чланова, одлучио је Извршни одбор Фудбалског савеза БиХ на сједници одржаној у Сарајеву.

Чланови овог тијела расправљали су о захтјевима Звијезде 09 и Челика за проширење елитног такмичења, али веома кратко. Наиме, предсједник ФС БиХ Елведин Бегић је прочитао допис из Европске фудбалске федерације (УЕФА) у којем је већ потврђено да је Сарајево шампион, а да ће поред њега у Европи наступити још Жељезничар, Зрињски и Борац, те да у нижи ранг селе клуб из предграђа Бијељине и Зеничани. Истакнуто је да би проширење Премијер лиге било доста компликовано и да би донијело многа помјерања у лигама под ингеренцијом Фудбалског савеза Републике Српске и ФС ФБиХ.

Звијезда 09 и Челик у шампионату, који је прекинут због пандемије вируса корона, заузели су двије посљедње позиције и одмах по одлуци да неће бити наставка лиге су најавили жалбу тражећи да она буде проширена са 12 на 14 клубова. И док је тим из етно-села Станишићи у међувремену добио лиценцу за такмичење у наредној сезони, Зеничани су због тешке финансијске ситуације остали без толико жељеног документа, али и без лиценце за такмичење у Првој лиги ФБиХ.

- Став клуба је да нико не излази у јавност док на нашу адресу не стигне званична одлука ИО ФС БиХ - кратко је рекао разочарани предсједник Звијезде 09 Борис Станишић.

Још раније је први човјек овог клуба најављивао да ће правду тражити ако треба и ван граница БиХ, тако да се може очекивати да, када стигне одлука ИО ФС БиХ, челници Звијезде 09 то и ураде, мада су објективно веома мале шансе да нешто буде промијењено јер ће жријеб такмичарских бројева за сезону 2020/21. бити обављен сутра од 12 часова у просторијама ФС БиХ.

На овој сједници је договорено да у наредној сезони само у полуфиналу Купа БиХ буду игране двије утакмице, а у свим осталима фазама такмичења по једна. Пред полуфинале купа биће донесена одлука ко ће бити домаћин финалног окршаја.

Нова премијерлигашка сезона почеће 1. августа, а прелазни рок трајаће од 13. јула до 2. октобра. Договорено је да у наредној сезони у записнику буде пет умјесто досадашња четири странца, као и четворица играча до 21 године, с тим да ниједан од њих не мора бити у стартној постави.

Ербез

Извршни одбор Фудбалског савеза БиХ дао је дозволу селектору У-15 репрезентације Зорану Ербезу да наредне сезоне може са клупе предводити и прволигаша Српске Славију из Источног Сарајева. Тако ће се Ербез послије скоро деценије вратити на кормило клуба са којим је 2009. године освојио Куп БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана