Званично прекинута Премијер лига БиХ: Сарајево шампион, Борац у Европи

Дарко Пашагић
Званично прекинута Премијер лига БиХ: Сарајево шампион, Борац у Европи

Извршни одбор Фудбалског савеза БиХ на вечерас одржаној онлине сједници прихватио је приједлог Комитета за такмичења о прекиду сезоне.

Фудбалски клуб Сарајево тако је и званично проглашен за првака, док ће у нижи ранг ићи Звијезда 09 и Челик.

За европска клупска такмичења у наредној сезони уз Сарајево још ће бити пријављени Жељезничар, Зрињски и Борац.

Такмичарска комисија Фудбалског савеза БиХ предложила је данас раније прекид Премијер лиге и Купа БиХ, што значи да је Сарајево одбранило титулу и играће у квалификацијама за Лигу шампиона, док су пласман на европску сцену изборили још: Жељезничар, Зрињски и Борац, који ће наступити у квалификацијама за Лигу Европе.

Предложено је и да се прекине и Куп БиХ који је стигао до полуфинала у којем је требало да играју Жељезничар, Зрињски, ГОШК и Широки Бријег.

 Из елите БиХ требало би да испадну два посљедњепласирана клуба, Челик и Звијезда 09, а нови чланови елите требало би да постану Крупа (Прва лига Републике Српске) и Олимпик (Прва лига ФБиХ).

- Послије много недоумица и дилема донесена је једина могућа одлука, која нажалост свој расплет није доживјела на "зеленом терену". У посљедње вријеме много се причало да се првенство прекида због интереса Борца, али ко нама не гарантује да у преосталих 11 неодиграних кола не би стигли до титуле или до неке боље позиције - нагласио је предсједник Фудбалског савеза Републике Српске, први човјек Борца и члан Извршног одбора ФС БиХ Вицо Зељковић.

Он је нагласио да ће на наредној сједници Извршног одбора ФС БиХ бити највјероватније потврђена одлука о прекиду првенства, али и да ће делегати из Републике Српске имати став о томе да се елитно друштво прошири на 14 клубова.

- Јасно је је да су оваквој ситуацији сви на неки начин оштећени. Нико не гарантује ни да би Сарајево остало на првом мјесту, а ни то да ли би Жељезничар, Зрињски или Борац изборили пласман и Европу. Исто тако нико не може да гарантује да би Челик и Звијезда 09 испали из премијерлигашког друштва. Зато ће наш став бити да наредне сезоне елитни ранг такмичења у БиХ броји 14 чланова, а колико ће из  Премијер лиге БиХ екипа испадати на крају сезоне, ствар је договора - додао је Вицо.

Фудбалска сезона у БиХ је била прекинута послије три одиграна прољећна кола због пандемије вируса корона иако су све земље у региону (Хрватска, Србија, Црна Гора, Македонија, Косово, Словенија) наставиле или ће наставити сезону. Став Такмичарске комисије био је да до прекида једноставно мора доћи, јер је Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске донијело одлуку да се до 1. јула забрани одигравање било каквих званичних утакмица.

Нова сезона

Иако још није званично, на наредној сједници Извршног одбора Фудбалског савеза БиХ биће потврђена и одлука о почетку нове сезоне, а као датум се помиње, субота, 1. август. Да ли ће то бити и званични термин остаје да се види, јер се још не зна када ће почети квалификације за Лигу шампиона и Лигу Европе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана