Петев селектор фудбалера БиХ

Г. С.
Петев селектор фудбалера БиХ

САРАЈЕВО - Бугарски стручњак Ивајло Петев изабран је за новог селектора фудбалске репрезентације БиХ коју ће водити у квалификацијама за Свјетско првенство 2022. године.

Он је из другог пута добио повјерење чланова Извршног одбора, који су му тајним путем дали 12 гласова, док је само један добио противкандидат Сергеј Барбарез. Сједници поново није присуствовао и даље актуелни предсједник ФС БиХ Дино Бегић, као ни Ранко Вучковић који је јавио да се налази у изолацији.

Након одласка са клупе Душана Бајевића послије неуспјешних квалификација за Европско првенство челници ФС БиХ саставили су Стручну комисију у чијем саставу су били Емир Спахић и Звјездан Мисимовић. Они су обавили разговоре са десетак кандидата и о свему извијестили Комисију за избор селектора коју су по одлуци Извршног одбора чинили Елведин Бегић, Иван Беус, Милорад Софренић, Ирфан Дурић и Вицо Зељковић. Мисимовић је у извјештају навео да на клупу БиХ треба доћи странац и уз Петева предложио Марка Симонеа, док је Спахић сматрао да шансу треба добити Барбарез.

На првој сједници која је одржана 4. јануара није се стигло до гласања, одлучено је да чланови фудбалске владе поново сједну за сто, а они су се очигледно договорили прије јучерашњег засједања, па је БиХ добила новог селектора. Све је могло да буде готово и почетком године да је било мало више разумијевања, али није касно с обзиром да први мечеви у квалификацијама за одлазак у Катар БиХ очекују 24. односно 31. марта када прво гостује Финској, а потом дочекује Француску.

Петев ће званично бити промовисан сљедеће седмице те ће одмах формирати стручни штаб и почети припреме за старт квалификација. Осим Финске и Француске у групи Д још су Украјина и Казахстан, а пласман на планетарну смотру директно ће обезбиједити само првопласирана селекција из групе, док ће другопласирана имати шансу да се избори кроз прилично компликовани бараж.

Петев је током тренерске каријере највише успјеха имао на клупи Лудогореца који је увео у прву лигу Бугарске, а затим освојио двије титуле, да би потом сједио на клупи АЕЛ Лимасола, загребачког Динама, Омоније, Ал Кадише и Јагијелоније. Двије године био је и селектор своје земље коју није успио да одведе на Евро 2016.

Барбарез технички директор?

Потпредсједник ФС БиХ Милорад Софренић рекао је да је једини критеријум због којег Сергеј Барбарез није добио повјерење јесте чињеница да нема никакво тренерско искуство, али је потврдио да би он ипак могао добити функцију у репрезентацији. БиХ ће у наредном периоду добити техничког директора, а Софренић је рекао да ће то сигурно бити неко од бивших репрезентативаца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана