Завршница првог дијела сезоне Лиге БиХ истинска лакрдија: Минут ћутања за кошарку

Дејан Марић
Завршница првог дијела сезоне Лиге БиХ истинска лакрдија: Минут ћутања за кошарку

БАЊАЛУКА - Интегритет кошаркашке игре озбиљно је нарушен у завршници Лиги БиХ у којој је радила “федерална кухиња” па је тако клуб из Републике Српске, Борац, по свој прилици извисио за пласман у Лигу за шампиона.

Коначан пласман знаће се у петак навече, након дуела Слободе и Чапљине, међутим, требало би да се деси чудо па да Тузлаци изгубе тај меч и остану без визе за наставак сезоне.

А управо су они све закували када су извршили енорман притисак на арбитре током гостовања код Леотара претходног викенда. Чета Дамира Мулаомеровића је губила и, незадовољна суђењем, напустила паркет. А када се вратила на терен, добила је поклон пошто су домаћину на правди бога искључени најбољи кошаркаши. Епилог свега је побједа Слободе послије продужетка, на коју се надовезао волшебан тријумф над Спарсима. Лидер је водио највећим дијелом меча, у самом финишу имао предност 81:75, а онда је потпуно стао и дозволио домаћину да дуел заврши серијом 7:0 за велико славље вриједно пролаза даље.

А ако је то била лакрдија, шта тек онда рећи за окршај Спарса и Челика. Сарајлије су под врло сумњивим околностима дозволиле аутсајдеру да га порази на његовом паркету, слави са 78:64 и тако, по свему судећи, из трке избаци Борац. Неки ће рећи и да су се у водећем тиму елите препали “црвено-плавих”, који су на посљедњих 16 мечева уписали чак 14 побједа, па су зато лако препустили бодове Тузлацима и Зеничанима.

Бањалучани су у тим тренуцима и “Борику” били битку са Леотаром, а када су сазнали епилог дуела из Сарајева, кошаркаши оба тима су прва два напада у трећој четвртини само преводили лопту преко центра и пуштали да вријеме истекне. На тај начин су дигли глас против најблаже речено чудних резултата федералних екипа. Борчев стратег Драган Николић овај чин је назвао минутом ћутања за кошарку, док су нешто касније из клуба поручили како сумњају да су “некошаркашки” фактори утицали на коначан расплет на табели.

Било како било, Бањалучани би ускоро могли добити прилику да се освете Спарсима. Јер, оба тима играју плеј-оф Друге АБА лиге и није искључено да укрсте копља у регионалном надметању. Борац ће прво снаге одмјерити са Подгорицом, у дуелу који је на програму у понедјељак, 19. априла.

- Квалитет увијек побиједи на крају, а ми га сигурно имамо. Борац се вратио на велику сцену и треба да будемо поносни због тога. Неправда ће бити исправљена ускоро, јер ови момци имају капацитет да то докажу! Само Борац, само Бањалука! - наводи се у кратком клупском саопштењу.

Плаћен цех лошем старту

Борац је на крају био жртва “федералне кухиње”, јер се тешко одати утиску да су спорне утакмице режиране. То треба да буде вриједна лекција за Бањалучане пред изазове који слиједе. Оно из чега “црвено-плави” такође морају да извуку поуке је старт сезоне у којем нису играли на садашњем нивоу. Кампању су отворили поразима од Слободе, Спарса, Широког и Прома, након чега су морали да јуре заостатак и у напорном ритму играња и по три меча седмично, стигли надомак циља.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана