Заказана сједница Скупштине КС БиХ: Савез добија руководство 1. октобра

Милан Зубовић
Заказана сједница Скупштине КС БиХ: Савез добија руководство 1. октобра

БАЊАЛУКА - Изборна сједница Скупштине Кошаркашког савеза БиХ биће одржана 1. октобра у Сарајеву и на њој би требало да буде изабран нови Управни одбор, као и остала радна тијела којима тога датума истиче мандат.

 

Нови сазив Скупштине поново ће бројати 30 делегата, по десет из КС Републике Српске, КС Херцег-Босне и КС система А који ће именовати нове чланове УО који чине по три Србина, Хрвата и Бошњака. Ко ће бити представници УО из Републике Српске биће познато пред саму сједницу Скупштине, а у садашњем сазиву то су били Борис Спасојевић, Синиша Ковачевић и Дана Муминовић.

Очекује се да новоизабрани Управни одбор истог дана усвоји акта о почетку такмичења Лиге БиХ у обје конкуренције, које би номинално требало да почне 8. октобра, односно да верификује листе судија, делегата, контролора суђења те изабере новог комесара такмичења. Уједно требало би да буде изабрана и нова дисциплинска комисија, која би се у наредном периоду требало изјаснити о случају “Слишко” који је потресао БиХ.

Наиме, ријеч је о скандалу који је приредила селектор пионирске репрезентације БиХ Јасна Слишко, која је забранила младим играчицама да подижу три прста након постигнуте тројке, иако је то међународни знак након постигнута три поена. Због тога, али и много других неспортских ствари, Кошаркашки савез Републике Српске поднио је захтјев за дисциплински поступак против поменуте селекторке због психолошког мобинга над двије кошаркашице из Бањалуке, које су биле дио поменуте селекције током десетодневних припрема почетком августа у Сарајеву.

Ипак, дисциплинска комисија посљедњег сазива у саставу Здравко Зечевић, Есад Пеља и Бојан Крешић није расправљала о томе, јер је поднијела колективну оставку прије више од годину дана. Нови “дисциплинци” одмах по преузимању мандата требало би да ријеше поменути случај који би могао да застари јер је по важећем дисциплинском правилнику апсолутни рок за застаре два мјесеца од дана пријаве.

Мањак клубова

Једно од горућих питања је број клубова учесника у наредној сезони Лиге БиХ. Поједини екипе већ су одустале од такмичења због лоше финансијске ситуације и питање је да ли ће уопште бити 13 заинтересованих тимова за наступ. На основу пласмана прошле сезоне сада би требало да играју Борац, Леотар, Младост, Радник, Братунац, Широки, Спарс, Промо, Слобода и Посушје. Братунац неће играти и распустио је екипу, а од наступа у елитном рангу одустали су шампиони система А и Херцег-Босне, Студент из Тузле односно Груде. Зрињски и Босна Ројал су испали, а Челик одустао од такмичења током сезоне. Мањак клубова покушаће да искористи Славија из Источног Сарајева, која је поднијела кандидатуру за улазак у највиши ранг као и Босна Ројал.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана