Забрињавајућа ситуација у бањалучком одбојкашком клубу: Борац пред гашењем

Душан Репија
Забрињавајућа ситуација у бањалучком одбојкашком клубу: Борац пред гашењем

БАЊАЛУКА - Одбојкашки клуб Борац налази се у врло тешкој финансијској ситуацији, а уколико се нешто у скоријем периоду не промијени на боље, могуће је чак да ће бити принуђени да обуставе рад.

Подвукао је ово предсједник Бањалучана Александар Дакић који је врло тужан што се ово десило, нарочито у јеку сезоне у којој су имали и веће амбиције него претходних. Зато су на крилима обећања пред почетак сезоне формирали респектабилну екипу, јачу него минулих првенстава и надали се искораку према самом врху Премијер лиге. Међутим, спонзори који су и даље на папиру нису испоштовали своје обавезе, а помоћ институција је недовољна за зацртане циљеве. Једини прилив који су имали у претходна четири мјесеца био је од Министарства породице, омладине и спорта, а од тог новца плаћена је котизација за такмичење у елити.

- Остали смо без генералног спонзора који нас је обавијестио да више не може да издваја новац, а уз то и буџет у Граду Бањалука је тек усвојен, па колико чујемо, нећемо добити ништа што нам је одобрено још бар мјесец дана. Претходних година новац из градске касе смо добијали у јануару, што нам је и те како значило да сезону приведемо крају. Буквално је све кренуло како не треба и биће велики успјех уколико одиграмо првенство до краја - рекао је Дакић.

Цјелокупна ситуација је још тужнија ако се зна да одбојка и конкретно овај клуб немају мегаломанске захтјеве. Дакић конкретно води женску селекцију, а “допунски” посао викендом му је да вози екипе на гостовања. Играчи играју за стипендију или без надокнаде, а сада им и те минималне зараде касне четири мјесеца. Дакић истиче да је био принуђен да у посљедња три мјесеца позајмљује новац како би организовали утакмице и одласке на гостовања.

- Сатјерани смо уза зид. Откако смо у клубу ситуација није била лошија, Нисмо навикли да икоме будемо дужни, то није начин на који функционишемо, па смо близу одлуке да дигнемо руке од свега. Уколико клуб престане да постоји биће то велика штета, јер имамо два сениорска репрезентативца и тренера у стручном штабу репрезентације БиХ, те сјајне млађе категорије. Сви редом су изборили завршнице првенстава Републике Српске, а женска селекција је на домак пласмана у Прву лигу. То показује како радимо и докле смо стигли, али овако једноставно не можемо даље - подвукао је Дакић.

Један од искуснијих првотимаца Милош Поповић тврди да момци и даље имају мотив да направе добар резултат на паркету.

- У плеј-оф крећемо са шестог мјеста. Играмо против сарајевске Босне и мислим да имамо шансу да прођемо међу четири екипе. Чак можемо и до финала. Једини смо тим који је неприкосновеној Младости откинуо два сета, добили смо бар једном све остале најјаче екипе и борићемо се до краја уколико наравно уопште будемо играли због свих проблема - рекао је Поповић.

Термини у 22 часа

Велике проблеме Бањалучани имају и када је “редовно стање”, јер три од пет седмичних термина за тренинге имају у 22 часа.

- Доста наших чланова су запослени и породични људи, па можете да замислите колико проблема им задају касни тренинзи. Ипак, све смо некако усклађивали и гурали напријед до краја прошле године надајући се да ћемо наставити нашим путем који је све само није лаган - нагласио је Дакић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана