За осам мјеста међу прволигашима Српске наредне сезоне конкурише 11 клубова

Дарко Пашагић
За осам мјеста међу прволигашима Српске наредне сезоне конкурише 11 клубова

БАЊАЛУКА - Поред осам тимова из прекинутог првенства за преосталих осам мјеста у Првој лиги Републике Српске још је 11 кандидата, а ко ће бити званично у елити требало би да буде познато већ почетком јуна.

У сезони 2020/21. сигурни прволигаши су Рудар Приједор, Козара, Жељезничар Спорт тим, Славија, Алфа Модрича, Текстилац, Подриње и Јединство из Брчког.

- Као што је познато, Комисија за реорганизацију такмичења је предложила да прволигашко друштво убудуће броји 16 чланова. Тај приједлог биће верификован на наредној сједници Извршног одбора ФСРС почетком јуна, а тада ће бити и званично познат списак прволигашких клубова - рекао је генерални секретар Фудбалског савеза Републике Српске Огњен Ваљић.

За преостала мјеста послато је укупно 12 апликација.

- Из Друге лиге група запад позвани су Борац (КД), Слога (Д), Љубић, Лакташи, Младост (ДС) и на властити захтјев и Слобода из Новог Града. Са истока је то шест првопласираних клубова у тренутку прекида шампионата - Леотар, Дрина (З), Фамос, Романија, Милићи и Сутјеска - нагласио је Ваљић, с тим што су се челници Младости и Романије већ захвалили на позиву и рекли да још нису спремни да се прихвате свих обавеза, које би морали да прихвате ако одлуче да играју виши ранг - рекао је Ваљић.

Тако остаје да је у игри за осам мјеста остало још десет клубова, односно 11, јер се још не зна статус премијерлигаша Звијезде 09. Сви се надамо да ће они и наредне сезоне бити у елити БиХ, што би нама олакшало ситуацију - истакао је Ваљић.

Иако још нико није потврдио постоје, велики су изгледи да и Милићи одустану од могућности да се преселе у виши ранг такмичења.

- До краја седмице биће одржан још један састанак Комисије за реорганизацију, када ће све апликација још једном бити детаљно прегледане, а до тада би требало да буду разријешене и дилеме у вези са Премијер лигом. То значи да би се већ тада могао знати списак прволигаша. Уколико још буде прекобројних, предност ће добити они клубови који буду испуњавали све услове за добијање лиценце, од инфраструктуре, бројности млађих категорија и њихове заступљености у такмичењима, као и гаранције локалне заједнице да се тимови у наредној сезони неће наћи у новчаних проблемима - додао је Ваљић.

Друге лиге

Посљедњих дана се спомињало да би од наредне сезоне могло да дође до формирања још једне групе Друге лиге, односно да се поред запада и истока игра и центар. Међутим, од тога бар за сада неће бити ништа.

- У групама запад и исток већ ће играти 32 клуба и веома би тешко било наћи још 16 или бар још 10, ако би све три групе бројале по 14 чланова, који би испунили све захтјеве који се од њих траже. Можда се о томе буде размишљало у неком наредном периоду, али за сада је још рано. Комисија за реорганизацију такмичења ће на наредним састанцима разговарати и о будућем изгледу других лига и тада ће бити познати сви њени чланови - нагласио је генерални секретар Фудбалског савеза Републике Српске Огњен Ваљић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана