Возачке поставе тимова “формуле 1” претрпјеће многе промјене: Шанса за Шумија, повратак Алонса, шта чека првак?

Дејан Марић
Возачке поставе тимова “формуле 1” претрпјеће многе промјене: Шанса за Шумија, повратак Алонса, шта чека првак?

ХИНВИЛ - Возачке поставе тимова “формуле 1” биће значајно другачије у наредној сезони. На гриду би требало да гледамо Мика Шумахера, сина славног Михаела. Фернандо Алонсо се враћа у најбржи циркус, Себастијан Фетел ће возити за Астон Мартин, док актуелни шампион Луис Хамилтон нема уговор за 2021!

Када се презивате Шумахер, у старту имате предиспозиције да будете дио “формуле 1”. Па ипак, Мик кроз каријеру није прескакао “степенице”, ишао је корак по корак, што се показало као прави пут. У актуелној кампањи “формуле 2” је сазрио, лидер је првенства, вози сјајно и готово је извјесно да ће у 2021. добити шансу у Алфа Ромеу умјесто Антонија Ђовинација. Тимски колега би требало да му буде прекаљени вук Кими Раиконен, човјек са највише наступа у Ф1.

Једнако занимљив је повратак Алонса у Ф1. Двоструки првак се враћа у тим са којим је испијао шампионске шампањце Рено, с тим да ће се екипа из Енстона од наредне сезоне звати Алпин. Естебан Окон биће други пилот, ако се не деси нешто непредвиђено.

Фетел је у Ферарију заокружио циклус, протјеран је из Маранела те се скрасио у Рејсинг Поинту, који ће се од нове сезоне звати Астон Мартин. Партнер ће му бити Ленс Строл, син газде тима Лоренса Строла.

У “пропетом коњићу” је остао Шарл Леклер, а нови тимски колега ће му бити Карлос Сајнц, који напушта Мекларен. Његово мјесто у Воукингу попуниће Данијел Рикардо, уз старосједиоца Ланда Нориса. За Вилијамс ће наставити да вози Николас Латифи, а требало би и Џорџ Расел. И ту се завршава листа тимова са извјесном или сигурном поставом за 2021.

Шампионски Мерцедес је продужио сарадњу са Валтеријем Ботасом, али није са Хамилтоном. Луисов останак у “сребрним стријелама” не би требало да буде споран, међутим симптоматично је да смо ушли у другу половину октобра, а да Британац још нема уговор за 2021.

Макс Ферстапен ће наставити мисију у Ред Булу, чије друго возачко мјесто је велика мистерија. Алекс Албон има мале шансе да га задржи и изгледније је да ће бити враћен у Алфа Таури. “Бикови”, чини се, неће дати другу шансу Пјеру Гаслију, који, како се спекулише, мјерка Оконово мјесто у Реноу. Ако он оде, извјесно је да ће га у Алфи наслиједити Јуки Цунода. С друге стране, на Ред Буловој листи су и два искусна имена Нико Хилкенберг и Серхио Перез, који за сада немају ангажман за наредну кампању.

Преостали тим је Хас. Из америчке екипе су индиректно најавили да Роман Грожан и Кевин Магнусен могу да траже нови посао. На мети су наде Калум Ајлот и Робер Шварцман, а у игри је и Никита Мазепин, талентовани Рус иза којег стоји отац и милијардер Дмитри Мазепин.

Чињеница да Мазепин те већ поменути Перез, иза себе имају јаку финансијску подршку, неће бити изненађење ако се “ушуњају” на грид.

Кo гдје вози

Ферари: Шарл Леклер, Карлос Сајнц, Вилијамс: Николас Латифи, Џорџ Расел, Мекларен: Ландо Норис, Данијел Рикардо, Алпин: Естебан Окон, Фернандо Алонсо, Астон Мартин: Ленс Строл, Себастијан Фетел, Ред Бул: Макс Ферстапен, Мерцедес: Валтери Ботас, Алфа Ромео, Алфа Таури и Хас барем на папиру имају слободна мјеста за оба возача.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана