Водећи стријелци Премијер лиге закорачили у четврту деценију

Дарко Пашагић
Водећи стријелци Премијер лиге закорачили у четврту деценију

БАЊАЛУКА - Да без искусних играча нема ни ефикасне игре најбољи показатељ је Премијер лига, јер у врху листе стријелаца за ову сезону већина фудбалера је закорачила у четврту деценију.

Овај феномен је већ дуги низ година присутан у фудбалу БиХ, а главни кривац је све мањи број квалитетних нападача, несистематски рад у клубовима, али и жеља челника клуба да постигну што боље резултате, до којих је тешко доћи са младим снагама. Уз све то када се на фудбалском небу појави неки расни стријелац врло брзо одлази у иностранство, гдје жели да се још више фудбалски развија, али и ријеши егзистенцијалне проблеме.

- Све је мање класичних нападача, а један од разлога за то је све лошији рад у млађим категоријама. Наиме, сви су базирани на колективну игру, а мало се ради индивидуално са младим фудбалерима. У моје вријеме било је другачије. На сваком тренингу сам имао стотињак центаршутева, што је сигурно уз таленат унаприједило моје голгетерске вјештине - нагласио је некадашњи селектор младе репрезентације БиХ и тренер пет премијерлигашких клубова Владо Јагодић.

Он је истакао да је најчешћи проблем у клубовима што су тренери оптерећени императивом резултата, тако да немају могућности да пружају шансу млађим играчима.

- То не треба да чуди, јер су тренери у немилости људи који немају баш много везе са фудбалом. И наравно када си оптерећен резултатом, мораш да играш на добитну карту, а то је да ти у екипи буду искуснији играчи. Зато не треба да чуди што поједини клубови током сезоне промијене по пет тренера - додао је Јагодић.

На челу листе стријелаца за ову сезону је нападач Сарајева Мерсудин Ахметовић, који ће ускоро напунити 35 година. Иза њега су Стојан Врањеш из Борца са 33 године, Сулејман Крпић, који је у међувремену напустио Жељезничар, са 29 и Војо Убипарип (Тузла сити) са 32 године. И даље спуштање низ листу отприлике даје сличне резултате.

- Моје мишљење је да се прави нападач рађа, а да је све остало надградња. Посљедњих година на нашем простору било је неколико квалитетних нападача, попут Немање Билбије, Елвира Кољића, Риада Бајића..., али сви они имају жељу да што више напредују негдје другдје, али и ријеше егзистенцију - нагласио је кандидат за селектора младе репрезентације БиХ и тренер више премијерлигашких клубова Слободан Старчевић.

По његовом мишљењу увођење лиге У-21 и У-23 по узору на европске фудбалске велесиле било би право рјешење.

- Те развојне лиге биле би прилика да се млади играчи још више докажу, али је питање да ли је и то рјешење. Наиме, менаџери почињу да “отимају” таленте док су још превише млади. А када оду, велико је питање да ли ће се доказати или не. Уколико не успију, не враћају се одмах, већ прође неколико година, а онда док се на овом простору поново докажу, постају практично ветерани - додао је Старчевић.

Најбољи стријелци посљедњих пет сезона

Листа стријелаца ове сезоне

 

13: Ахметовић (Сарајево)      35 година

12: Врањеш (Борац)     33

12: Крпић (Жељезничар)       29

12: Убипарип (Тузла сити)    32

10: Брандао (Вележ)     24

7: Ђурић (Радник)        38

7: Штилић (Жељезничар)      32

 

 

Сезона        Голови       Име и презиме Клуб     Године      

2018/19      16      Сулејман Крпић           Жељезничар        28

2017/18      16      Милош Филиповић      Зрињски     28

2016/17      19      Иван Лендрић     Жељезничар        27

2015/16      18      Леон Бенко Сарајево    32

2014/15      15      Риад Бајић Жељезничар        21

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана