Виперт поново најбржи, Гејт у жутом иде ка Бањалуци

Душан Репија
Виперт поново најбржи, Гејт у жутом иде ка Бањалуци

Другу етапуну побједу на 13. бициклистичкој трци "Београд - Бањалука" уписао је Воутер Виперт из ЕвоПро рејсинга, који је 160 километара од Бијељине до Теслића превезао за 3:47,27. часова, док је жуту мајицу сачувао његов тимски колега Арон Гејт.

Феноменални Холанђанин славио је и јуче на етапи од Власенице до Бијељине, те очигледно показао да је врхунски спринтер. Ирци су дефинитивно и најорганизованија екипа јер су још једном одрадили одличан посао, те Гејту омогућило да посљедњу етапу дочека као лидер у генералном пласману.

- Било је врло брзо, Арон је стигао момке који су бјежали, па смо успоставили контролу. На крају сам имао највише снаге, врло сам срећан због друге побједе у два дана, што није нимало једноставно за остварити у овако јакој конкуренцији - рекао је Виперт.

Друго мјесто данас је заузео Арон Гросер (Бајк Рид), док је трећи члан словеначке Адрије Марко Кумп.

Послије одличне прве етапе, Гејт је још једном успио да остане у групи и задржи седам секунди предности у генералном пласману у односу на ....

- Било је другачије у односу на прва два дана. Раван терен је убрзао трку до максимума. Велико хвала мом тиму. Немамо специјалну тактику за сутра, али се надам да ћемо успети да још једном одрадимо одличан посао - рекао је Гејт.

Одлични домаћини били су Бијељина и Теслић, као и Добој, чији су грађани поздравили бициклисте на пролазном циљу. Посебно лијепо је било у Теслићу, јер је много грађана већ традиционално изашло на улице и аплаузом долекали бициклисте.

- Ово је одличан начин да промовишемо нашу општину што ћемо наставити да радимо убудуће као и у претходних пет година - рекла је шефица одсјека за односе с јавношћу Теслића Вања Пејкановић.

Туризам је у овој општини један од највећих замајаца развоја, а трка је постала заштитни знак и дио туристичке понуде Теслића, нагласила је дирецтор Туристичке организације општине Теслић Сузана Липовчић.

Судећи према расположењу и најавама челних људи градова кроз које је прошао караван, трка би идуће године могла да добије још неколико етапа. 

- Ове године смо били стартно мјесто треће етапе, а радиће и на томе да идуће будемо и циљно. Драго ми је што се окупило много наших суграђана, посебно малишана, који су могли да виде такмичаре из свих крајева свијета. То је одлична ствар за наш град - рекао је градоначелник Бијељине Мићо Мићић.

Слично размишља и градоначелник Добоја Борис Јеринић. Град на Босни ове године био је пролазни циљ, а од идуће би лако могао да буде домаћин старта или циља етапе.

- Вјерујем да ћемо на обострано задовољство договорити проширење сарадњу са организатором трке - рекао је Јеринић.

Сутра је финални чин борбе за укупног побједника, а етапа од Прњавора до Бањалуке преко Дервенте, Српца, Разбоја и Лакташа поново више одговара спринтерима јер у потпуности равничарска. Покровитења трке је предсједница РС Жељка Цвијановић, а велики допринос дала је и Влада РС.

Шампионка подржала бициклисте

Специјални гост данашње етапе била је дванаестострука шампионка свијета у бициклизму Клаудија Карсерони - Жил.

- Била сам на трци и прије неколико година, тада сам се одушевила, а сада још више. Видим колико се организатори труде, разговарала сам и са члановима екипа који оцењују да су трка и сви пратећи догађа сеји на врхунском нивоу - рекла је легендарна бициклисткиња.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана