Вејновић признао намјештање утакмица

Дарко Пашагић
Вејновић признао намјештање утакмица

Бијељина - Основни суд у Бијељини прогласио је кривим бившег фудбалера Звијезде 09 Немању Вејновића за намјештање најмање двије утакмице Премијер лиге БиХ у прошлој сезони на основу оптужнице Окружног тужилаштва.

Ово је прва неправоснажна пресуда у Републици Српској у којој је један фудбалер проглашен кривим за намјештање утакмица и то на штету клуба у којем је играо. У скандал око намјештања утакмица био је укључен и Ибрахим Шкахић, али због недовољних доказа оптужница против њега је одбачена.

- Другачији расплет није се могао ни очекивати. Наиме, Вејновић је на саслушању признао кривицу, јер смо имали све доказе против њега. Од старта смо били сигурни у оно што смо тврдили током сезоне. Сада слиједи приватна тужба против Вејновића. Он ће морати да плати за нарушавање мог и угледа клуба. Увијек сам био чистог образа и желим тако и да остане, да се зна да ни клуб, ни ја нисмо имали ништа са нечасним радњама - нагласио је предсједник Звијезде 09 Борис Станишић.

Он је истакао да било каква пресуда, али ни евентуална одштета не могу надокнадити све оно што се дешавало прошле сезоне у премијерлигашу из етно-села Станишићи.

- Због њега је клуб могао прошле сезоне да испадне из елите, што би била немјерљива штета за фудбал не само Бијељине, већ и цијеле Републике Српске. Та цијела ситуација је изазвала много потреса у клубу, јер сви смо на неки начин били на стубу срама. На крају се испоставило да се то све дешавало само због појединца, који је хтио највјероватније да прибави материјалну корист не размишљајући о посљедицама које тај његов чин носи. Зато ћу поднијети и приватну тужбу, а у договору са својим адвокатима ћу видјети шта ће се у њој тражити од кривца Вејновића - додао је Станишић.

И поред бројних позива Вејновићев телефон је био искључен, а нисмо добили ни одговор од Основног суда у Бијељини у пресуди Вејновићу.

Оно што је сигурно, по члану 239 Кривичног закона Републике Српске, који се односи на договарање исхода такмичења некадашњем фудбалеру Звијезде 09 слиједи затворска казна.

Наиме, у ставу један овог члана се каже ко договори исход спортског такмичења или другог такмичења у намјери да себи или другом прибави имовинску корист, казниће се казном затвора од шест мјесеци до три године и новчаном казном.

У ставу два овог члана се истиче да ако је дијелом из става један овог члана прибављена имовинска корист у износу, који прелази 10.000 марака учинилац ће се казнити казном затвора од шест мјесеци до пет година и новчаном казном, а ако тај износ прелази 50.000 марака, казниће се казном затвора од једне до десет година и новчаном казном.

 

Далеко од истине

Информација како је штопер Звијезде 09 Немања Вејновић путем порука од својих саиграча тражио да намјесте резултате фудбалских утакмица у замјену за новчану накнаду, јер ће и онако изгубити процурила је прошле године.

Скандал је избио послије катастрофалног почетка Звијезде 09, која је након првих осам кола имала свега три освојена бода уз пет узастопних пораза. Тада је Вејновић тврдио да оптужбе да је учествовао у намјештању утакмица немају везе с истином.

- Невјероватно... Оптужбе које ми се стављају на терет немају везе са истином. Немам везе с тим, па спреман сам ићи и на полиграф, суд, полицију... било гдје, само да се докаже да сам невин. Све је то искористио тренер Милан Ђуричић како би опрао себе за лоше резултате - говорио је тада Вејновић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана