Већина премијерлигашких терена посљедњи мјесец: На ораницама се тешко постаје играч

Дарко Пашагић
Већина премијерлигашких терена посљедњи мјесец: На ораницама се тешко постаје играч

БАЊАЛУКА - Ако желимо добро за фудбал у БиХ, мора се нешто хитно промијенити, јер сигурно напретка неће бити док се не омогуће бољи услови за тренирање, али и одигравање утакмица.

Истакао је ово шеф стручног штаба Јуре Иванковић, који је послије побједе на "Пецари" над Сарајевом рекао да играње по оваквим теренима више нема никаквог смисла.

- Јасно је да се мора пронаћи неки бољи модел од досадашњег у вези са календаром такмичења или ићи на то да сви елитни клубови добију терене са вјештачком травом. Све док не буде тако, нема напретка фудбала. На овим теренима на којима сада играмо младим играчима је онемогућен развој и зато већ у раним годинама све чешће размишљају о иностранству - рекао је Иванковић.

Млади стручњак је нагласио да је у оваквим условима јако тешко играти утакмице, али и постављати тактику.

- На расквашеним теренима највише трпи игра, која је знатно спорија него што би требало да буде, број минута активне игре је знатно мањи. Све то утиче на тактику, јер је тешко на оваквим захтјевним теренима пружати шансу млађим играчима. Тада већина тренера игра на сигурно, односно са искуснијим играчима, а то онда онемогућује развој младих. Када се томе дода да по овим каљугама лако може доћи до повреда, онда је ситуација још компликованија - додао је Иванковић те рекао да у овом тренутку једино задовољавајући терен има стадион "Грбавица" на којем домаће утакмице игра Жељезничар.

Слично размишља и кормилар Слободе Младен Жижовић, чији су пулени можда у још тежој ситуацији, јер на "Тушњу" домаће утакмице игра и Тузла сити.

- Једина срећа у несрећи је што бар Тузла сити не тренира на овом стадиону, јер би онда ситуација била још катастрофалнија. Јасно је да се нешто мора промијенити, али тренери нису ти који на то треба да дају одговор. Најжалосније је да се у борби за што боље резултате јако мало полаже на инфраструктуру, а сваком је јасно да је и наш посао далеко тежи ако немамо нормалне услове - рекао је Жижовић.

Нагласио је да је већина терена у БиХ прављена још прије 30, 40 година и да је од тада јако мало улагано у њих.

- Оно што је можда и најбитније истаћи је да се тада на главни терен излазило једном у 15 дана, односно само када играш домаће утакмице, а сада већини клубова они служе не само за мечеве већ и за тренирање, јер су помоћни у још лошијем стању. Нажалост, осим сениорских погона на њима раде и млађе категорије и онда није ни чудо да су у оваквом стању. Све наведено је разлог зашто фудбал у БиХ нема напретка, а сигурно је да ће тако бити још дуго ако се нешто не промијени - додао је Жижовић.

Вјештачка трава

Генерални секретар Фудбалског савеза Републике Српске Огњен Ваљић је истакао да је календар тешко прилагодити, јер је он условљен европском и свјетском фудбалском федерацијом.

- УЕФА и ФИФА узимају све више термина на годишњем нивоу и онда националним савезима остаје јако тежак задатак да свој календар такмичења ускладе. Једино рјешење је да се за почетак бар на свим премијерлигашким теренима постави вјештачка подлога, а онда да се то почне радити и у нижим ранговима такмичења - нагласио је Ваљић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана