Вања Василић, капитен кошаркашица Орлова из Бањалуке: Искуство из WABA пут ка титули у БиХ

Mилан Зубовић
Вања Василић, капитен кошаркашица Орлова из Бањалуке: Искуство из WABA пут ка титули у БиХ

БАЊАЛУКА - Велики емотивац ван терена, а беспоштедни ратник на терену, ријечи су којима би се најједноставније могла описати кошаркашица Орлова Вања Василић.

За плејмејкера бањалучког тима везани су сви успјеси овог колектива посљедњих сезона у којем је једна од најбољих играчица која својом енергијом покреће остале саиграчице. Њена екипа ове сезоне први пут се такмичи на два фронта, Лиги БиХ и WABA лиги, а њој то није непознаница јер је као кадет и јуниор играла на регионалној сцени у дресу Младог Крајишника. Ипак, сада је то на много вишем нивоу него прије неколико година, али генерално гледајући задовољна је оствареним до сада.

- Као новајлијама најтеже је било да се прилагодимо на двије утакмице током седмице и дугачка путовања која одузимају вријеме за тренинг и одмор. Сада послије неколико мјесеци дјелимично смо се прилагодили мада је и даље напорно. Знамо да од тога можемо имати само користи и видљив је напредак екипе послије сусрета са много квалитетнијим екипама од нас. Истина је да и даље губимо, али више нас нико не добија лагано јер смо се привикли на нов начин игре па је за очекивати да дођемо још до неке побједе. Уједно, стечено искуство се види у Лиги БиХ гдје без неких посебних проблема побјеђујемо остале тимове те смо вратили женску кошарку у врх БиХ кошарке тамо гдје јој је и мјесто - истакла је Василићева за “Глас Српске”.

Једину побједу до сада остварили су против Црвене звезде на свом терену док веома жале за једним поразом такође пред својим навијачима.

- Биле смо пресрећне када смо добиле Звезду јер је свима познато о каквој се екипи ради, док смо у наредном колу поражене од Партизана иако смо биле убијеђене да га можемо добити. Тај пораз нам је јако тешко пао јер би за све нас у клубу тај тријумф био велика ствар. Ипак, нисмо незадовољне и бићемо још боље то је сигурно - рекла је Василићева.

Велику помоћ има од тренера Драгане Свитлице која сада обавља двоструку улогу.

- Било нам је потребно појачање јер играчки кадар тешко подноси играње на два фронта па је Драгана одлучила да нам помогне. Види се да није заборавила играти током ових неколико мјесеци колико је била с друге стране терена тако да нам баш много значи. Поред тога, сјајан је педагог и зна да ради са млађим, али и оним старијим кошаркашицама па свима умије да пронађе праву позицију на терену. Разумије кошарку и од ње свако може много да научи и вјерујем да ће бити веома успјешан тренер у наставку каријере - истакла је Василићева.

Прошле сезоне Орлове је једна побједа у финалу плеј-офа дијелила од титуле шампиона БиХ. Водили су са 2:1, а онда изгубили са 2:3 у серији. Василићева је због повреде пропустила одлучујући меч.

- Биле смо тако близу, а тако далеко и тешко смо пребољеле пораз у финалу. Мени је било најтеже јер сам повриједила тетиву и лист ноге па нисам могла да играм због великих болова што је посебно мучно било за мене јер гледаш саиграчице, а не можеш да им помогнеш. Ипак, то је иза нас и сада смо спремне да нападнемо титулу и донесемо је у Бањалуку те да као капитен подигнем шампионски пехар - нагласила је Василићева који приводи крају студирање на ДИФ-у.

Наредно искушење у WABA лиги имаће вечерас од 17 часова на домаћем терену против загребачке Трешњевке.

Тренери

Поред Свитлице истакла је још два тренера која су имала велики утицај на њен развој.

- У родној Бијељини прво сам почела да тренирам карате на наговор старијег брата, а онда са другарицама сам кренула да се бавим кошарком. Први тренер био је Илија Гркинић који је много волио свој посао и усадио нам је љубав према кошарци тако да сам остала њоме да се бавим. Послије сам прешла у Млади Крајишник код Зорана Микеша који је врхунски тренер. Толико је посвећен раду и детаљима да му ништа не може промаћи што се и види по титулама у Румунији, а од нас неколико створио је кошаркашице - казала је Василићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана