УО Спортског ауто и картинг савеза: Не признајемо одлуке нелегалне скупштине

Срна
Foto: ГС

БАЊАЛУКА - Из Спортског ауто и картинг савеза Републике Српске саопштено је да не признају одлуке нелегалне скупштине, која је одржана у новембру прошле године, и апелују на надлежне органе да не насиједају на провокације манипулативних представника спортских клубова, који су све, али не и спортисти.

У саопштењу се подсјећа да је 15. новембра прошле године одржана нелегитимна ванредна скупштина на којој је наводно смијењено руководство овог савеза. "Ванредна скупштина састављена је од нелегитимних клубова, који нису чланови Савеза, а који се и не налазе у евиденцији спортских клубова које води Министарство породице, омладине и спорта Републике Српске. Сам поступак промјена дефинисан је Статутом Савеза, Законом о удружењима и фондацијама Републике Српске, али и Законом о спорту Републике Српске, који у овој ситуацији нису испоштовани", истиче се у саопштењу које је потписао предсједник Управног одбора Спортског ауто и картинг савеза Републике Српске Милорад Танасић. Из Спортског ауто и картинг савеза Српске наглашавају да се на нелегалној скупштини, јасно у први план истиче и представник Ауто-мото савеза (АМС) Републике Српске.

"У разговору са руководством АМС Републике Српске речено нам је да њихови представници нису учествовали у раду овакве нелегалне скупштине, као и то да они подржавају Спортски ауто и картинг савез Републике Српске, чији су један од оснивача! Дакле, јасно је закључити да се ради поново о лажном представљању и обмани јавности", истиче се у саопштењу. "Од момента постављања на мјесто предсједника Управног одбора Савеза, сусрео сам се са многобројним проблемима и опструкцијама клуба чији представници нису изабрани у органе управљања. Републичка управа за инспекцијске послове Републике Српске је у више наврата вршила ванредне контроле о нелегалном раду Савеза, али није установила нити једну неправилност.

Приликом једне такве контроле установљено је да су одређени спортски функционери и представници клубова на један крајње подмукао начин обманули дио спортиста, функционера, али и представника Министарства породице, омладине и спорта Републике Српске, давањем лажних докумената у којем су поједине спортисте и функционере омбанули, а неке од њих и лажно потписали односно фалсификовали потписе, за шта имамо и њихова јавна признања", наглашава се у саопштењу.

У свом раду, додаје се у саопштењу, чланови Управног одбора затекли су и немар претходног руководства, које је проневјерило више десетина хиљада КМ, а које се сада бори рукама и ногама да се поврати у органе управљања Савеза, а које је довело овај спорт на најниже гране од његовог постојања. "О цијелој ситуацији упознали смо и надлежне институције које ће, надам се, урадити свој дио посла у складу са позитивним прописима Републике Српске.

Против Спортског ауто и картинг савеза Републике Српске је средином прошле године уложена жалба на промјену у судском регистру која до данас није ријешена. Жалба је уложена од клуба који никада и није био члан Савеза и то 40 дана од дана истека рока за жалбу. Овако једноставан предмет, Окружни суд у Бањалуци до данас није донио никакво рјешење по овом питању и на тај начин онемогућено је проглашење Отвореног првенства Републике Српске. Поједини клубови који се жале на проглашење побједника за 2021. годину, као и на лиценце, свјесни су да такмичење на нивоу БиХ такође није комплетирано, као и да није завршено проглашење побједника, као ни подјела лиценци за протеклу годину, што смо ми у сарадњи са Ауто-мото савезом Републике Српске учинили за све оне клубове који су у складу са Статутом на вријеме поднијели захтјеве", додаје се у саопштењу. У саопштењу се наводи да су свјесно прескочили ниво Републике Српске и лиценце захтјевали од САМС БиХ, што итекако представља урушавање Савеза, Ауто-мото савеза Републике Српске, али и саме Републике Српске. "Руководство Савеза уз претходну сагласности и одобрење Ауто-мото савез Републике Српске омогућило је свим спортским такмичарима бесплатне лиценце, у претходној, али и у овој спортској сезони.

Отворили смо сарадњу са Спортским ауто и картинг савезом Србије, са којим ћемо заједно организовати и учествовати на појединим такмичењима, што би требало да буде крунисано закључењем уговора о међусобној сарадњи, по окончању судског поступка", наводи се у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана