У Сутјесци поносни на историјски резултат и младе играче

Срна
Foto: Срна

ФОЧА- Фочански Фудбалски клуб Сутјеска у посљедње двије године вратио се у прволигашки врх Републике Српске, а посебно задивљују резултати на домаћем терену, па из овог клуба истичу да се могу похвалити да су најуспјешнија домаћинска екипа у Европи.

У јесењој полусезони Фочаци су на свих девет мечева пред својом публиком савладали противнике, а капитен и спортски директор Никола Мојовић наводи да су у посљедње двије године на домаћем терену изгубили само четири бода.

"По тим статистичким подацима, Сутјеска је најбољи домаћин у цијелој Европи у посљедње двије године. Дакле, ни Реал, Ливерпул, Барселона, Бајерн, Партизан, Црвена звезда и други велики клубови нису имали такав резултат као домаћин као Сутјеска, а ови резултати још више имају на тежини када знамо да смо љетос остали без комплетне управе, буквално прпуштени сами себи, али смо заједничким трудом и радом успјели да постигнемо ове резултате", каже Мојовић.

У Сутјесци подсјећају да је клуб још само прије двије године био на ивици опстанка у Првој лиги, а да су резултати остварени за двије године у домену научне фантастике.

"У тој првој прољећној полусезони освојили смо укупно 35 бодова, у прошлој сезони више од 60 и уз ова 32 из ове јесење полусезоне, Сутјеска је освојила невјероватних 120 бодова. Екипа смо која увијек игра на гол више и вратили смо бренд домаћег терена, вратили смо Сутјеску гдје и припада, у сам врх фудбала Републике Српске", каже Мојовић.

Овогодишњу јесењу полусезону фудбалери Сутјеске завршили су на петом мјесту са 32 бода, што је откако се такмичи у овом рангу такмичења најбољи бодовни салдо, док је и даље најбољи резултат јесења титула из 2009. године.

На 17 мечева, Фочаци су десет пута савладали своје противнике, два пута су одиграли неријешено и пет пута су поражени.

Мојовић је три године заредом најбољи играч Прве лиге Српске, а његов саиграч Никола Даниловић је једини играч у Првој лиги Српске који је одиграо све минуте у овој полусезони - 1.530 минута, односно 17 цијелих утакмица.

Одлично су се уклопили и играчи са стране, а највећи добитак Сутјеске је афирмација младих играча из сопствене школе.

Фочански прволигаш константно даје прилику младим играчима, па тако и данас у првом тиму неколико голобрадих младића показује да овај клуб не мора бринути за своју будућност.

"Ту прије свега мислим на Зорана Обреновића и Бранка Секулића, који су већ стандардни првотимци и за које већ постоји интересовање већих клубова. Секулић је постигао и пет погодатака, што је за дјечака рођеног 2005. године феноменалан резултат. Ту бих још истакао Славишу Ристовића, Алексу Гаговића и Милана Станића који тек треба да покажу свој пуни потенцијал, а пошто нисмо резултатски оптерећени на прољеће нам је план да дамо што више шанси управо тој нашој дјеци да би у пуном капацитету показали шта могу", рекао је Мојовић.

Шеф стручног штаба Сутјеске Миљан Радановић каже да није лако остварити толико побједа на домаћем терену и да је то рекорд који ће ријетко ко у клупској историји срушити.

"Нећемо се задовољити са овим резултатом и сигурно ћемо наставити да развијамо младе играче и да настављамо да побјеђујемо. Клуб расте из дана у дан, из седмице у седмицу, из године у годину", каже Радановић.

Истиче да су показали који је модел како клуб треба да функционише - од правог избора појачања са стране и враћања играча који су поникли у Сутјесци до афирмисања младих играча.

"Успјели смо прије двије године да вратимо Бојана Михајловића, који је стуб одбране, Николу Даниловића, који је велика радилица и сигурно трчи за тројицу, а имамо срећу да је са нама Никола Мојовић, најбољи играч Прве лиге. То су три врхунска играча, који могу да играју Премијер лигу БиХ и зато се изродило да млади Бранко Секулић у првенству да пет голова, а на куп утакмици у Брчком четири гола против Локомотиве", каже Радановић.

Први тренер Сутјеске је похвалио и младе Зорана Обреновића и Славишу Ристовића и истакао да је циљ екипе је да остане у горњем дијелу табеле, али прије свега да изњедри што више младих играча.

"Надамо се да ћемо проширити колонију репрезентативаца БиХ и да ће се још неко из Фоче придружити Раду Крунићу и Владану Даниловићу. Фоча је увијек била расадник талената и тако ће остати", закључио је Радановић.

Мојовић и Радановић захвалили су руководству општине Фоча, која је, како су навели, повећала издвајања за Фудбалски клуб.

Фочански плаво-бијели одлични су и у Купу Српске у којем су се пласирали у осмину финала, па ће на свом терену угостити бањалучки Борац.

До почетка зимских припрема клуб би требало да добије ново руководство, а наредне године и вјештачку траву на помоћном терену у Доњем Пољу, коју су клуб и општина обезбиједили у оквиру пројекта Фудбалског савеза БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана