У суботу "Термаг бајк маратон"

Срна
У суботу "Термаг бајк маратон"

ЈАХОРИНА - На Јахорини ће у суботу, 15. августа, први пут бити одржана бициклистичка трка "Термаг бајк маратон" која ће окупити више од 150 такмичара из пет земаља, с циљем представања олимпијске љепотице као цикло дестинације.

Директор маркетинга хотела "Термаг" Немања Вучетић истакао је да је ријеч о маратону са брдским бициклима који чине двије стазе дужине 25 километара и 43 километра, а које се протежу по обронцима олимпијске љепотице.

"Циљ нам је да Јахорину представимо на један сасвим нови, атрактиван начин јер ће сви учесници моћи да уживају у прелијепим пејзажима. Трка је ревијалног карактера, а могу се пријавитии рекреативци и они који се на мало озбиљнијем нивоу баве бициклизмом", рекао је Вучетић на конференцији за новинаре.

Он је истакао да је жеља да се Јахорина промовише као цикло дестинација, те је за октобар најавио другу бициклистичку трку дужине 160 километара под називом "Дабл Јахорина".

Вучетић је истакао да је циљ ових трка представљање љетних садржаја које Јахорина пружа, али и да се ова планина постави на мапу цикло дестинације, односно развија овај вид туризама.

Директор трке Милан Ђапић каже да је задовољан одзивом пријављених бициклиста, којих има око 200, што је показатељ да су протекли рекреативно-спортски садржаји одрађени више него добро.

"Стазе повезују три ски-центра на општини Пале, и то је нордијски ски-центар Дворишта, ски-центар Равна планина и ски-центар Јахорина. Водили смо рачуна о томе да се стазе протежу најљепшим предјелима. Јахорина, Равна планина и Дворишта су препознате по томе да имају перфектне природне љепоте", истакао је Ђапић.

Он је је навео да су за овај догађај обезбијеђене све потребне могуће мјере безбједности и да се придржавају свих потребних мјера како би се спријечило ширење вируса корона.

Начелник општине Пале Бошко Југовић рекао је да им је као локалној заједници драго што се одржава бициклистичка трка, поготово у вријеме вируса корона, додавши да су ово назнаке да се може постићи много тога љетним туризмом.

"Жеља ми је да ово постане дио традиције јер треба подржавати спорт, развијати га, поготово када је у питању дио који се односи на спортске садржаје на Јахорини", изјавио је Југовић и додао да ће општина Пале подржати овакве или сличне активности.

Југовић је истакао да је бициклизам спорт будућности, а уједно један од најстаријих спортских дисциплина.

Амбасадор трке, бициклиста Иван Стевић изразио је задовољство организовањем ове спортске манифестације, те захвалио свима који подржавају трку у ово тешко вријеме.

Директор Туристичке организације "Јахорина" Игор Тошић истакао је да се још једном показало да је Јахорина велики потенцијал за развој љетног туризма, о чему свакодневно свједочи и изградња разних нових садржаје на планини.

Тошић је додао да ће бициклистичка трка сигурно допринијети промоцији Јахорине као све популарније дестинације, обзиром да се трка први пут одржава на планини и показаће да је управо она љепша љети него зими.

Директор Туристичке организације општине Пале Драган Јакић рекао да је бициклизам један од спортова и видова рекреације који су у успону, тако да ова организација подржава иницијативу хотела "Термаг".

"Све бициклистичке трке које се организују на подручју Пала су додатни подстријек за развоју туризма", истакао је Јакић.

Први "Термаг бајк маратон" почеће у 12.00 часова, а подржали су га општина Пале, туристичке организације Јахорина и Пале, компаније "Дрина осигурање", "Беко", "Петрол БХ", "Проинтер".  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана